Index Vakbarát Hírportál

Újabb botrány tört ki a Horn sétány ügyében

2023. március 23., csütörtök 21:27

Meg kell változtatni a Horn sétány nevét Budapesten – hívta fel rá a figyelmet Novák Előd a Facebook-oldalán. Budapest Fővárosi Kormányhivatala felszólította a Fővárosi Közgyűlést, hogy 30 napon belül változtassa meg a közterület nevét, bár a főpolgármester-helyettes szerint nem ez történt. Az MSZP pedig azt követeli, ne legyen névváltoztatás.

Novák Előd „antikommunista sikerekről” ír a Facebook-oldalán, ugyanis szerinte meg kell változtatni a Horn Gyula sétány nevét, sőt állítása szerint a Mi Hazánk bejelentése nyomán van erre szükség.

A névváltoztatásra harmincnapos határidővel Sára Botond főispán a Fővárosi Közgyűlést kérte fel. De nem először leveleztek egymással, első alkalommal azzal utasította el a főispán a kérvényt, hogy „törvényességi felügyeleti intézkedés nem tehető”.

A névváltoztatás oka, hogy a hatályos jogszabályok szerint nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Korábban megírtuk, sajátos módon emlékezett meg a Mi Hazánk Mozgalom a kommunizmus áldozatairól, ugyanis fekete zacskókkal takarta le a Budapest XIII. kerületében található Horn Gyula sétány utcanévtábláit Novák Előd. A politikus szerint ez az akció is közrejátszhatott a mostani döntésben.

Mégsem kell megváltoztatni?

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest kérdezte a Magyar Nemzet az ügyről, aki elmondta: a kormányhivatal most törvényességi észrevétellel élt a városvezetés felé, ami szerinte nem azt jelenti, hogy meg kell változtatni a sétány nevét.

„Jelenleg felül kell vizsgálni azt átnevezést, amire 30 napja van a fővárosnak. Ha eddig kétszer úgy döntött a közgyűlés, hogy jó a név, akkor ezt újra megszavazzuk” − hangsúlyozta, hozzátéve, hogy erről áprilisban tárgyal majd a közgyűlés – írja a lap.

MSZP: A főváros ne engedjen a fideszes kormányhivatalnak

Közleményben reagált az MSZP. Szerintük lehet vitatni Horn életútját, de vitathatatlan érdemei vannak.

A világ és Európa világnézettől és politikai oldaltól függetlenül elismeri a vasfüggöny lebontásában való élenjáró szerepét, amely közvetve a berlini fal leomlásához, a két világrendszer megszűnéséhez és a demokratikus rendszerek létrejöttéhez vezetett Kelet-Közép-Európában

– olvasható a párt közleményében.

Emlékeztettek arra is: Helmut Kohl kancellár 1990 áprilisában felhívta Antall Józsefet telefonon, hogy javasolja, Horn Gyula legyen az új kormány külügyminisztere. „Ezért kapta meg a Károly-rendet, ezért neveztek el közterületeket európai városokban Horn Gyuláról, és ezért van szobra, és viseli előadóterem a nevét Brüsszelben, az Európai Parlament épületében” – tették hozzá.

Horn Gyula temetésén megjelentek az 1990 utáni időszak államfői, miniszterelnökei, egyházi vezetői. Aligha azért, hogy egy hazaárulót kísérjenek utolsó útjára

– írta a párt.

Korábban a Fidesz is bírálta

Mint azt megírtuk, szerdán a XIII. kerület polgármestere, Tóth József javasolta azt a fővárosi közgyűlés ülésén, hogy a volt miniszterelnökről sétányt nevezzenek el. Bár Novák Előd azt állítja, teljes mértékben a Mi Hazánk érdeme a döntés, már korábban is bírálta a Fidesz. 

A döntésről 2022 decemberében a kormányhivatal levelet küldött Budapest vezetésének, jelezve, hogy  közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. A fővárosi többség azonban úgy látta, hogy döntéshozatalával nem hibázott.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász egyenesen alkotmánysértőnek nevezte az elnevezést. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője pedig decemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mikor a Fővárosi Közgyűlés nyáron elfogadta, hogy a XIII. kerületben Horn Gyula nevét viselje egy közterület, nem kellő gondossággal jártak el.

Ujhelyi István nyílt levelet tett közzé

Péntek délelőtt nyílt levélben reagált Ujhelyi István független Európai Parlamenti képviselő, aki korábban a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője volt. 

A Sára Botond főispánnak írott levelében a baloldali politikus Orbán Viktor miniszterelnök szavait idézi fel, amelyben a Fidesz vezetője néhány évvel ezelőtt az akkor nyolcvanadik születésnapját ünneplő Horn Gyulát méltatta:  

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Minden, a köz szolgálatára felesküdött vezetőnek kötelessége elismerését kifejeznie az elődök munkája iránt, hiszen a nemzet felemelése csak együtt és csak az egymást követő nemzedékek összefogásával lehetséges. Elsősorban mindannyian magyarok vagyunk, a nemzet boldogulásáért cselekszünk saját hitünk és legjobb tudásunk szerint, ezért mindig több az, ami bennünket összeköt, mint ami szétválaszt.

Engedje meg, hogy a család, rokonok és barátok mögé sorakozva jó egészséget kívánjak!

Isten éltesse 80. születésnapján!

Budapest, 2012. július 5.

Üdvözlettel: Orbán Viktor”

Az én számomra Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök szavai nem szolgálnak feltétel- és kérdések nélküli iránytűként, Önnek azonban – mint a NER hűbéri rendszerének egyik kiemelt helytartója – világos és egyértelmű proklamáció kell legyen.

Elmélyült és gondolkodó olvasást kívánva,

dr. UJHELYI ISTVÁN

európai parlamenti képviselő

az Esély Közösség alapítója

Budapest/Brüsszel – 2023.03.24.

Rovatok