Index Vakbarát Hírportál

Az árstopok sorsáról és Vlagyimir Putyin letartóztatásáról is szó volt a Kormányinfón

2023. március 23., csütörtök 13:33

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón többek között az uniós lőszerbeszerzésről, a gyermekvédelmi törvényről, az árstopok sorsáról és az uniós pénzekről is beszélt.

Gulyás Gergely azzal kezdte a csütörtöki Kormányinfót, hogy a szerdai kormányülésen tárgyaltak az aktuális kérdésekről, Orbán Viktor miniszterelnök ezt követően az uniós csúcsra utazott.

A kormányülésen a legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amelyek komoly aggodalomra adnak okot, ezek a háború folytatásáról szólnak.

A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a fegyverszállításokban nem vesznek részt, de minden olyan, a tagállami, védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívak, amely akár a NATO képességeit erősíti, akár a magyar haderő jobb felszerelését szolgálja.

Gulyás Gergely leszögezte, a NATO-nak világos szabályai vannak, csak akkor bocsátkoznak harcba, amikor egy tagállamot támadás ér, ilyen utoljára 2001-ben történt. Magyarország a szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat a keleti szárny erősítésében, védelmi céllal, valamint az elsők között hoztunk létre olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is vannak magyar parancsnokság alatt.

A miniszter kitért arra is, hogy

közös uniós lőszerbeszerzésről zajlik tárgyalás. Ez egy csoportos megrendelés, hétéves időszakra, ami előnyös Magyarországnak. Az ennek keretében vásárolt lőszereket a magyar haderő fogja használni, más tagállamok küldhetnek ebből Ukrajnába is, de Magyarország nem tesz így.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta azt is, hiába hívják össze a NATO–Ukrajna-bizottság miniszteri szintű ülését az elutasító magyar álláspont ellenére, csak baráti beszélgetés lehet, a magyar hozzájárulás nélkül nem lehetséges érdemben Ukrajna EU-hoz és a NATO-hoz való közeledéséről beszélni.

Szigorítás a gyermekvédelemben

Módosíthatják-e a büntetési tételeket a pedofil bűncselekményeknél? Gulyás Gergely úgy gondolja, minden ilyen felvetést érdemes megfontolni, de a fő bajt nem ott látja, hogy ne fenyegetné kellően súlyos büntetés az ilyen cselekményeket. A miniszter szerint a nagyobb baj ott van, hogy a 14 év feletti fiatalokat nem védik. „A társadalmi valóságra tekintettel van olyan eset, amikor ez indokolt”, de Gulyás Gergely megjegyezte,

senki ne mondja, hogy normális, ha egy 40 év feletti ember egy 15 éves fiatallal lép szexuális kapcsolatba.

A gyermekvédelmi törvény szigorításán a kormánypárti frakciók dolgoznak, ez még az idei év első felében, legkésőbb nyáron készülhet el.

Az árstopok sorsa

A tárcavezető kiemelte, a kormány fenntartja azokat az intézkedéseket, amelyek az infláció mérséklését szolgálják. Lassú, de kedvező tendencia vette kezdetét, várakozásaik alapján az év közepére az infláció visszaesése felgyorsulhat, az év végére elérhető az egy számjegyű infláció. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket fenntartják, ilyen elsősorban a rezsicsökkentés, a kamatmérséklő intézkedések, valamint az árstopok.

Lapunk kérdésére Gulyás Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy két héttel a határidő lejárta előtt szoktak dönteni, ezért nem akart a hosszabbításra vonatkozó jóslatokba bocsátkozni.

Uniós pénzek, reptérvásárlás, elfogatóparancs

A Kormányinfón többek között szó volt arról is, hogy

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre kifejtette, Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum. A tárcavezető részletezte: dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény.

A Kormányinfóról szóló percről percre közvetítésünket itt találja.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok