Index Vakbarát Hírportál

A honvédelmi miniszter bejelentést tett a Magyarországon épülő lőszergyárról

2023. március 24., péntek 10:36

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elárulta, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) hétéves lőszerbeszerzési keretprogramjához. A tárcavezető ezzel összefüggésben a Magyarország területén épülő lőszergyárra is kitért egy gondolat erejéig.

A miniszter szerint az ukrajnai háború rávilágított arra, hogy az európai államoknak nem áll rendelkezésére elegendő lőszerkészlet. „Minden európai haderőnek, így a Magyar Honvédségnek is stratégiai érdeke nemcsak hogy megfelelő lőszertartalékai legyenek, hanem hogy az utánpótlást is folyamatosan és biztonságosan biztosítani tudja” – közölte.

Nem változott a magyar kormány álláspontja

A nemzetközi helyzetre reagálva Magyarország csatlakozik az EDA programjához, amely az európai igények összegyűjtésével közösen koordinálja a beszerzési folyamatokat. Magyarország ezen keresztül tudja biztosítani a jobb hozzáférést és az olcsóbb árakat a Magyar Honvédség stratégiai lőszerigényére, idézte Szalay-Bobrovniczky Kristófot a honvedelem.hu.

Ukrajna katonai támogatásával kapcsolatban a magyar kormány álláspontja változatlan, továbbra is az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése jelenti az életek mentését és a háború végét, a fegyver- és lőszerszállítás ezzel szemben csak a háború eszkalációját és kiterjesztésének veszélyét eredményezheti. Magyarország továbbra sem szállít sem fegyvert, sem lőszert Ukrajnának, a keretmegállapodáshoz való csatlakozással a Magyar Honvédség saját stratégiai lőszerigényének kielégítésére vonatkozik

– hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki hozzátette, hogy a csatlakozás ugyanakkor nem jelent kizárólagosságot a lőszerbeszerzések tekintetében.

A miniszter rámutatott arra is, hogy a közös európai lőszerbeszerzés egyúttal a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár piacainak megteremtéséhez is hozzájárul.

„Magyarország tehát a fegyverszállításban nem vesz részt, ugyanakkor minden olyan, a tagállami védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívan részt veszünk, ami akár a NATO védelmi képességeit erősíti meg, akár pedig a magyar hadsereg jobb felszerelését szolgálja” – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb híreket percről percre tudósításunkban olvashatja, ide kattintva.

(Borítókép:  Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI)

Rovatok