Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin elárulta, lehet-e ismét kötelező sorkatonaság

2023. március 24., péntek 17:08

Novák Katalin köztársasági elnök pénteken ellátogatott a Somogy vármegyei Barcsra, ahol átadtak egy mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot, valamint egy iskolában diákok kérdéseire is válaszolt.

Átadták a mintegy 400 millió forintból kialakított turisztikai központot Barcson pénteken. Novák Katalin az eseményen azt hangsúlyozta: a beruházás jó példa arra, hogy ha bölcs döntések születnek Brüsszelben, azzal a helyi közösségek és Európa is gazdagodik.

A köztársasági elnök a Somogy vármegyei látogatásának második napján, a Dráva parton álló egykori sótároló felújításával és átépítésével létrehozott központ előtt úgy fogalmazott:

ma megbizonyosodhatunk arról, milyen előnyei vannak az uniós tagságnak, amennyiben a brüsszeli döntéshozók azzal foglalkoznak, amivel foglalkozniuk kell.

Az MTI beszámolója szerint Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy Horvátország már a schengeni övezet tagja, a magyar–horvát határ szabadon átjárhatóvá vált, a Dráva már nem szétválasztja, hanem kapocsként köti össze Magyarországot és Horvátországot.

Az államfő egy iskolába is ellátogatott

Az államfő Somogy vármegyei látogatásának második napján a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjaival is folytatott eszmecserét.

A diákok kérdéseire válaszolva beszélt a Visegrádi Négyekkel való együttműködés mostani nehézségeiről, mert éppen a háború miatt nem azonosak az álláspontok, de hangsúlyozta, hogy a négy ország együttműködése a közös érdekérvényesítés és a globális gazdaság szintjén is kiemelkedően fontos. 

Novák Katalin egy másik kérdésre válaszolva azt is megfogalmazta, hogy a háborúval kapcsolatban egyes államok vezetői sokszor felelőtlenül nyilatkoznak, holott a szavaknak nagyon nagy súlyuk van. Megfontoltan, józanul kell döntéseket hozni, nehogy belesodródjunk a konfliktusba azzal, hogy Oroszország azt mondja, a NATO-val áll háborúban.

Magyarország azt szeretné, hogy minél előbb vége legyen a háborúnak, és „a lehető legkevésbé tápláljuk” azt. „Álláspontunk az, hogy elítéljük Oroszország agresszióját, és támogatjuk Ukrajnát” – hangsúlyozta az államfő.

Novák Katalin arra a kérdésre, hogy lehet-e ismét kötelező sorkatonaság, úgy reagált: nem lát erre esélyt, igaz, sok országban vannak róla viták.

Helyesnek tartja ugyanakkor az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot, amelynek van valódi tartalma.

Somogy vármegyei látogatásának zárónapján az államfő péntek reggel Kaposváron a női röplabdacsapattal edzett, majd Böhönyén 35 somogyi női polgármesterrel folytatott eszmecserét. Utóbbin annak a véleményének adott hangot, hogy egy település vezetőinek és intézményvezetőinek jó döntései, értékválasztása generációkon átívelően is meghatározó lehet a település életében.

(Borítókép: Novák Katalin diákokkal beszélget a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium Somogy vármegyei látogatásának második napján 2023. március 24-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok