Index Vakbarát Hírportál

Orbán Balázs: Várjuk a svéd kormánytól a magyar parlament megnyugtatását

2023. március 26., vasárnap 11:04

Az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz, ehhez azonban az kell, hogy a Magyarországot érő politikai támadásokkal felhagyjanak a svéd képviselők – mondta a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs elmondta, „a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”.

A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szereplők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot – mondta.

Jelezte, nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyar kérdések tekintetében.

A magyar képviselők megnyugvást várnak, hogy a köztük lévő politikai viták többé nincsenek, nincs gond a magyar–svéd együttműködés alapjaival

– jegyezte meg.

Közölte, Finnország esetében egy „különleges történelmi barátságról és szövetségről” van szó, „úgy tűnik, a finnektől sikerült megerősítést kapni, hogy ezek a problémák a jövőben nem maradnak fenn”, de Svédország esetében nem ez a helyzet.

Az orosz–ukrán háborúnak csak vesztesei lesznek, Európa és Magyarország érdeke is az, hogy a mielőbbi tűzszünet után béketárgyalások kezdődjenek, és hosszú távon rendezzék Európa biztonságát

– fogalmazott a politikai igazgató.

„Nem veszünk részt a konfliktusban”

Orbán Balázs a héten tartott európai uniós csúcstalálkozó kiemelt témájával, a fegyveres konfliktussal összefüggésben hangsúlyozta: Magyarország támogatja a védelmi együttműködés fejlesztésére vonatkozó javaslatokat, vagyis, hogy a tagállamok képesek legyenek megvédeni magukat bármilyen katonai fenyegetéssel szemben.

Abba azonban nem fognak beleegyezni, hogy ezen együttműködések eredményeként az ukrán–orosz frontra magyarországi, vagy Magyarország révén beszerzett fegyverek kerüljenek.

Támogatjuk a közös fegyverbeszerzést, de abból csak a magyar honvédség, a magyar katonák részesülhetnek, így továbbra is kiállunk azon elv mellett, hogy nem veszünk részt a konfliktusban fegyverszállításokkal – mutatott rá.

Közép-európai gabona-együttműködés

Orbán Balázs a szolidaritási folyosókon Európába áramló, hat országot negatívan érintő ukrán vámmentes gabona ügyéről azt mondta: „Újra akcióba lépett a közép-európai és a lengyelmagyar együttműködés.” Megállapodás született, hogy közösen próbálnak nyomást gyakorolni az Európai Bizottságra, hogy valamennyi érintett országot kompenzáló mechanizmust találjon ki.

A miniszterelnök politikai igazgatója reményét fejezte ki, hogy a Lengyelország által koordinált közös fellépés révén „jó hírekkel tudnak majd szolgálni”.

Migrációügyben nincs fordulat

Orbán Balázs beszámolt arról is, hogy az uniós csúcson érintőlegesen szó esett a migrációról. Utalt rá, hogy az Európai Tanács által korábban elfogadott következtetésben felszólította az Európai Bizottságot, járjon el a határvédelem megerősítésében, támogassa jogi és anyagi eszközökkel az illegális migráció ellen védekező tagállamokat.

„A bizottság elnök asszonya bizonyos előrelépésekről beszámolt, de ezek inkább megúszó jellegűnek tűnnek” – mondta.

Orbán Balázs hangsúlyozta, a magyar megközelítés teljesen egyértelmű: amíg a határvédelemben részt vevő erők kiképzésére és felszereléssel ellátására igen, a kerítés megépítésére, illetve megerősítésére nem lehet uniós támogatást igénybe venni, fordulatról nem lehet beszámolni.

Jelenleg az uniós jog és annak brüsszeli értelmezése nem támogatja a magyar határvédelmi rendszert, hanem megpróbálja a hatékonyságát aláásni, az Európai Bizottság mulasztásban van, nem hajtja végre a tanács következtetésében foglaltakat – tette hozzá.

Orbán Balázs hangsúlyozta: az illegális migrációs nyomás folyamatosan nő a déli határszakaszon, Magyarország elkötelezett szándéka a kerítés erősítése, erre kér támogatást, „de ebben az unió továbbra is bevándorláspárti álláspontot támogat”.

Demográfiai kihívásokban sincs EU-s megoldás

Orbán Balázs szólt arról is, hogy az uniós csúcs zárónyilatkozata tartalmazza az Európát sújtó demográfiai kihívásokra szóló felhívást.

A demográfiai probléma, Európa családpolitikájával összefüggő negatív tendenciák érintik Európa jövőjét, versenyképességét, lehetőségeit a globális térben, ezzel foglalkozni kell – mondta.

Hozzáfűzte, „de nem olyan értelemben, hogy kettőnél több biológiai nemet kell feltalálni, hanem a gyermekeket vállaló hagyományos családokat kell támogatni”, és ha ebben van uniós együttműködési lehetőség, azt fokozni kell.

Rovatok