Index Vakbarát Hírportál

Fürjes Balázs távozik a kormányból, ő lehet a NOB következő magyar tagja

2023. március 27., hétfő 16:46

Lemond miniszterhelyettesi megbízásáról Fürjes Balázs. A politikus Facebook-bejegyzésében azt írta, a lemondásról egyeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki elfogadta, hogy más területen folytatja a munkáját. Ezzel egy időben a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége felkérte Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő és koordináló NOB-bizottság tagját, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz állandó taggá választása érdekében.

Távozik a kormányból Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára. A döntést a politikus jelentette be a Facebook-oldalán. 

A bejegyzésben a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára azt írta, hogy Gulyás Gergely miniszter elfogadta a lemondását. Fürjes Balázs arról írt, hogy több olyan új kihívás is jelentkezett most az életében, amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak, és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz.

E kihívások egy része a magánszektorból érkezik, és döntően izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól. A terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam, és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem. A kihívások másik része a sport világából talál meg. A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy megpályázzam a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés! Már maga ez a megmérettetés is, valamint a brisbane-i olimpiát előkészítő bizottsági tagságból eredő feladatok – az augusztusi atlétikai vb társelnöki megbízatása mellett – jóval több időráfordítást követelnek, mint amennyit az államtitkári munka enged. Ezért döntöttem úgy, hogy már most lemondok a miniszterhelyettesi megbízásról 

– írta Fürjes Balázs.

A főpolgármester sok sikert kíván

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is reagált Fürjes Balázs Facebook-posztjára. A magyar főváros első embere azt írta:

Sok vitánk volt és van, de egy Budapestet szerető, a város iránt elkötelezett ember távozik a kormányból. Csak remélni tudom, hogy maradt azért valaki... Sok sikert kívánok az új feladatokhoz!

Irány a Nemzetközi Olimpiai Bizottság

A bejelentéssel egy időben a Magyar Olimpia Bizottság arról tájékoztatott, hogy az elnökség Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára egyhangú döntést hoztak, és felkérték Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, hogy 

nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz állandó taggá választása érdekében.

A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joguk a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.

A kilencedik magyar NOB-tag lehet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Schmitt Pál 1983-tól negyven éven át volt tagja, tagsága akkor szűnt meg, amikor a legendás sportdiplomata tavaly májusban betöltötte a 80. életévét. Ugyanekkor a NOB tiszteletbeli tagjának választották. Így is maradt magyar tagja a szervezetnek: Gyurta Dániel 2016 óta a NOB sportolói bizottságának tagja, ám nyolcéves megbízatása 2024 nyarán lejár. Amennyiben a Magyar Olimpiai Bizottság nem jelöl, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pedig nem választ meg új tagot, akkor könnyen előfordulhat, hogy magyar(ok) nélkül marad a nemzetközi szervezet. 

Eddig nyolc magyar tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. 

Kemény Ferenc (1894–1907): Matematika–fizika, valamint német–francia szakos tanár, aki a Sorbonne-on tanulva került baráti kapcsolatba Pierre de Coubertin báróval, akivel a NOB alapító atyja lett, az első 16 NOB-tag egyike, akinek nevét az athéni olimpiai stadion előtti márványtábla is őrzi. Tevékeny részt vállalt a MOB 1895-ös megalapításában, amelynek első titkára lett. Az 1906-os, az athéni játékok 10. évfordulójára rendezett, később olimpiaként el nem ismert versenyek körülötti viták miatt 1907-ben lemondott NOB- és MOB-tagságáról.

Muzsa Gyula (1909–1946): Gyógyszerészként diplomázott (és tanult Párizsban és Londonban is), az első világháború előtt két ciklusban volt országgyűlési képviselő, aztán nemzetgyűlési képviselő és háznagy, 1927-től felsőházi tag. Kemény lemondása után 1909-től ő lett a magyar NOB-tag, itthon előbb alelnöke, majd 1927-től 1940-ig a MOB elnöke volt.

Ifj. Horthy Miklós (1939–1948): Horthy Miklós kormányzó legkisebb fia, korábbi autóversenyző, majd több hazai szövetség (ökölvívó, úszó, tenisz, automobil) elnöke. 1939-től a MOB és az országos sporttanács nemzetközi ügyekért felelős megbízottja lett, és ebbéli minőségében a NOB tagjai közé választották. Miután 1947-ben kivándorolt Brazíliába, a NOB alapszabályának értelmében – csak a hazájában élő állampolgár lehet NOB-tag – törölte tagságát.

Mező Ferenc (1948–1961): Sporttörténész, az 1928-as szellemi olimpia győztese az ókori olimpiák történetéről írt monumentális művével. A világháború előtt középiskolai tanár, majd a Kölcsey Gimnázium igazgatója volt, 1947-ben a MOB alelnöke lett, továbbá a közoktatási minisztérium tanácsosa, később osztályvezetője. 1948-ban, Muzsa Gyula halálát követően lett a NOB-tagja, a tisztséget haláláig töltötte be.

Csanádi Árpád (1964–1983): Magyar bajnok labdarúgó a Fradival, 1958-tól haláláig a MOB főtitkára, 1962-től az OTSH elnökhelyettese, 1966-ban a budapesti atlétikai Eb szervezőbizottságának elnöke. 1964-ben választották be a NOB tagjai közé, 1968-tól a programbizottság elnöke volt, 1975–79, majd 1982–83-ban az Executive Board tagja, az utolsó két évben a NOB sportigazgatója.

Schmitt Pál (1983–2022): Kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, 1983-tól a MOB főtitkára és Csanádi Árpád utóda magyar NOB-tagként. 1989-ben a MOB elnökévé választották, a tisztséget 2010-ig töltötte be, amikor előbb a parlament elnökévé, majd köztársasági elnökké választották. A NOB-ban 1991-től az Executive Board tagja, 1995-tól 1999-ig alelnöke, valamint alapítója és első elnöke volt a környezetvédelmi bizottságnak, 1999-tól pedig a szervezet protokollfőnökének nevezték ki. 2001-ben indult a NOB elnöki tisztségért, és a 4. helyen végzett. 80. életévének betöltése miatt tavaly automatikusan megszűnt a tagsága, ugyanakkor tiszteletbeli taggá választották.

Aján Tamás (2000–2010): A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökeként lett NOB-tag, aktív tagsága a 70. életévének betöltése miatt szűnt meg. Az IWF-nek 1976-tól volt a főtitkára, 2000-től 2020-ig az elnöke, itthon a MOB főtitkára volt 1989-től 2005-ig – utóbb a doppingügyek eltussolása miatt a CAS örökre eltiltotta mindennemű sportvezetői tevékenységtől, így NOB tiszteletbeli tagságáról is le kellett mondania.

Gyurta Dániel (2016–2024): Olimpiai bajnok úszó, akit a 2016-os riói játékokon, az olimpiai faluban a sportolók választottak be a NOB tagjai közé. A szavazáson valamennyi riói olimpikon voksolhatott, Gyurta a 24 kandidáló közül került be a 4 kiválasztott közé – ez a fajta NOB-tagság nyolc évre szól, azt követően automatikusan megszűnik.

Fürjes Balázs megválasztása esetén Magyarország kilencedik NOB-tagja lehet, aki az elmúlt években olyan jelentős projektekben vállalt vezető szerepet, mint:

(Borítókép: MOB Média)

Rovatok