Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz támogatottsága változatlan, az ellenzéki oldalon három párt jutna önállóan a parlamentbe

2023. március 27., hétfő 10:15

Az IDEA Intézet márciusi kutatása szerint a Fidesz támogatottsága továbbra is egyértelmű, míg az ellenzéki oldalon önállóan mindössze három párt jutna be a parlamentbe: a Demokratikus Koalíció, a Mi Hazánk és a Momentum Mozgalom.

„Az IDEA Intézet 2023. március elején készített reprezentatív vizsgálata azt jelzi, hogy lényeges, érdemi változások nem történtek az elmúlt hónapban a pártok támogatottságában. Történtek azonban önmagában nem szignifikáns, de egy irányba mutató ellenzéki belső mozgások” – olvasható az intézet összefoglalójában.

A közvélemény-kutatás adatai alapján az előző havi méréshez képest a Fidesz támogatottsága nem változott a teljes, választókorú népesség körében. A domináns pártra 2023 márciusában a választókorú népesség 29 százaléka szavazna. A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál sem történt változás:

a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalékon áll, akárcsak három hónappal ezelőtt. 

Az ismeretlen preferenciájúak aránya viszont ismét emelkedett 2 százalékponttal, így már 38 százalékon áll. Az IDEA Intézet mérései alapján 2019. január óta ez a legmagasabb.

Az ellenzéki oldalon, 2023 februárjához képest elhanyagolható, érdemi preferenciaváltozást nem eredményező, ugyanakkor egy irányba mutató választói mozgások történtek. Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva három párt jutna be a parlamentbe, sorrendben, a Demokratikus Koalíció (12 százalék), a Mi Hazánk (6 százalék) és a Momentum Mozgalom (5 százalék)

– olvasható a közleményben, melyben hozzáteszik: az ellenzéki oldalon jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi párt támogatottsága azonosan 1–1 százalékpont.

Ezt mutatják a biztos szavazó pártot választók körében mért választottsági adatok is, hiszen e négy mikropárt együttesen ér el akkora támogatottságot, mint a Momentum (7 százalék), viszont az öt párt együtt nem rendelkezik akkora választói felhatalmazással, mint a Demokratikus Koalíció önállóan.

„Az látszik tehát az adatokból, hogy a magyar társadalom egyre jobban elfáradt az utóbbi időben a folyamatos pártcsatározások következtében, így a pártoktól való távolságtartása hónapról hónapra növekszik. Talán egyetlen szempont érdemel figyelmet, az ellenzéki oldalon a támogatottsági mutatók egyirányú mozgása, a politikai erőviszonyok világos tisztázódása” – összegezte az intézet.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok