Index Vakbarát Hírportál

Kamudrogot, kábítószert és körözött személyeket talált a rendőrség belvárosi razziájában

2023. március 27., hétfő 12:54

A hatóságok március 24-én 19 órától március 25-én reggel 5 óráig szerveztek belvárosi akciót Budapesten. Többek között kábítószert, körözött személyt, ittas vezetőket és kamudroggal üzérkedőket is találtak. Utóbbi majoránnát és porcukrot árult drogként Budapesten.

Nagyszabású razziát tartottak a rendőrök és a társhatóságok péntek éjjel Budapest V., VI., és VII. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség összesen 93 rendőrrel és 24 gépkocsival szervezett belvárosi akciót, amelynek célja a garázda jellegű, erőszakos, vagyon elleni és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megelőzése, valamint a másokra veszélyt jelentő közlekedők kiszűrése – közölte a police.hu.

Az akció mérlege 607 igazoltatásból, 307 jármű ellenőrzéséből és 248 szondázásból kilenc elfogás, tizenhárom előállítás, négy biztonsági intézkedés, hat szabálysértési feljelentés, harminckét helyszíni bírság, valamint négy közigazgatási bírság.

A hatóságok 35 taxit is górcső alá vettek – esetükben öt jegyzőkönyvet vettek fel szabálytalanságok elkövetése miatt, valamint egy forgalmi engedélyt is elvettek engedély nélküli átalakítás miatt.

Egy embert egyedi azonosítójellel való visszaélés, egy személyt ittas vezetés, egy másik embert kábítószer birtoklása, valamint három embert garázdaság miatt fogtak el. Volt olyan igazoltatott, akit testi sértés miatt körözött a bíróság, két embert pedig szabálysértés miatt kerestek.

Öt embert kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt, egy embert lopás gyanúja miatt, továbbá három embert mintavétel, illetve két embert engedély nélküli vezetés miatt állítottak elő. Egyikük kamudroggal próbálhatott tévedésbe ejteni vásárlókat Erzsébetvárosban.

Majoránnát árult

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága csalás vétség kísérletének gyanúja miatt indított eljárást egy budapesti férfival szemben, aki a gyanú szerint 20 óra 47 perc körül az erzsébetvárosi Dob utcában kábítószerként próbált meg értékesíteni több nejlontasakba csomagolt növényi törmeléket és fehér port. Az egyenruhások igazoltatták H. Bálintot, aki az intézkedésnél önként átadta a nála lévő két tasak, közel 10 gramm növényi származékot.

A férfi akkor azt mondta, hogy nem kábítószert árul, csupán majoránnát, amivel hetente 2-3 alkalommal egészíti ki a megélhetését. A ruházata átvizsgálásakor még közel 5 gramm fehér port is találtak nála két tasakban, amelyekről elárulta, hogy porcukrot tartalmaznak.

A „sarki fűszerest” ezután mintavételre előállították, majd a VII. kerületi kapitányságon csalás vétség kísérlete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, ám ekkor már nem kívánt vallomást tenni. A tasakokat lefoglalták, a nyomozók szakértőket rendeltek ki tartalmuk vizsgálatára.

Szökött fiatalok kerültek elő

Az egyenruhások három-három alkalommal lejárt műszaki és nem megfelelő műszaki állapot miatt tettek szabálysértési feljelentést. Három gyalogost a tilos jelzésen való áthaladás miatt, egyet a szabálytalan közlekedés miatt, két járművezetőt lejárt műszaki érvényesség miatt, egyet a kötelező biztosítás hiánya miatt, hármat a záróvonal átlépése miatt, valamint egyet a hatósági jelzés hiány miatt, és kettőt-kettőt a buszsáv szabálytalan használata és buszöbölben történő megállás miatt szankcionáltak helyszíni bírságokkal.

Két, gyermekotthonból szökött fiatal miatt is intézkedniük kellett a rendőröknek. A biztonsági intézkedéseknél a rendőrök négy emberhez hívtak mentőt, akik orvosi ellátásra szorultak.

Szintén helyszíni bírságot alkalmaztak három alkalommal a járművön szabálytalanul elhelyezett sötétítő fólia miatt. Tizenhárom esetben közterületi italozás, egy esetben pedig koldulás miatt bírságoltak. Egy ittas vezető és három, biztonsági öv használatát elmulasztó személy közigazgatási bírságot kapott.

A belváros biztonsága érdekében rendszeresen lehet számítani hasonló komplex ellenőrzésekre.

Az akció végrehajtásában a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Katasztrófavédelmi és Polgárőr Egyesület, a Belváros-Lipótváros Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a BFKH Közlekedési Hatóság Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály munkatársai is részt vettek.

Rovatok