Index Vakbarát Hírportál

Szabálytalanságokat találtak, több politikus is büntetést kapott a kampány után

2023. március 30., csütörtök 12:39

Az Állami Számvevőszék lezárta az országgyűlési választáson képviselethez jutott egyéni jelöltek által a 2022. évi országgyűlésiképviselő-választási kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzését. Három jelöltnél találtak szabálytalanságot.

Az ÁSZ közleményéből kiderült, hogy a 2022-es választási kampányban

a támogatás összegét felhasználó 97 egyéni jelölt közül 94 jelölt esetében a támogatás felhasználása megfelelt a törvényi előírásoknak. Csupán három jelöltnél fordult elő a támogatás felhasználására vonatkozó szabálytalanság. A jelölőszervezetek által a kampányra fordított pénzeszközök elszámolásának ellenőrzése még folyamatban van.

A vizsgálat fő megállapításai:

Az ÁSZ közleményében arról írnak, hogy „a 97 jelölt közül 94 jelölt esetében a Kincstárhoz benyújtott elszámolás és az elszámoláshoz csatolt bizonylatok alapján a támogatás felhasználása a Kftv.-ben foglalt előírásoknak megfelelt. A támogatás felhasználását igazoló számviteli bizonylatok – egy jelölt kivételével – a Kftv.-ben előírtaknak megfelelően a jelöltek nevére szóltak, és azokon az egyéni választókerület megjelölése feltüntetésre került.”

Három jelöltnél fordult elő a támogatás felhasználására vonatkozó szabálytalanság. Egy jelölt esetében a számviteli bizonylatok – a Kftv.-ben foglaltak ellenére – nem a jelölt nevére szóltak. Két jelölt esetében az elszámoláshoz csatolt – jelöltenként egy-egy – bizonylat nem felelt meg teljeskörűen a Kftv. előírásainak, mivel a bizonylatokon rögzített szolgáltatás igénybevétele nem a kampányidőszakban történt.

A három jelöltnél ezután a Kincstár a szabálytalanul felhasznált, központi költségvetésből juttatott összesen 641,5 ezer forint összegű támogatás kétszeresének visszafizetésére vonatkozóan határozatban intézkedett. Az érintettek a megállapított összeget visszafizették.

Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke „A kampánypénzek ellenőrzésének állásáról szóló beszámoló” címmel adott tájékoztatást a vizsgálat aktuális helyzetéről az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának hétfői ülésén. Az ÁSZ „különleges és összetett jelenségekre” bukkant, az ellenzék szerint bohózatról van szó.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok