Index Vakbarát Hírportál

Döntött a kormány: ők is kiemelt ellátást kapnak a Honvédkórházban

2023. március 30., csütörtök 09:23

Kijött a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amiből kiderült, ezentúl a Nemzet Sportolói, valamint a Nemzet Színészei és hozzátartozóik is jogosultak a Honvédkórház ellátásaira. De szó esik még a közlönyben Rogán Antal gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkárának lemondásáról is, valamint a Nemzeti Vallásturizmus fejlesztésére is szán közel 6 milliárd forintot a kormány.

Az egyes központosított egészségügyi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások igénybevételéről, valamint a külön meghatározott személyek tekintetében fennálló egészségügyi ellátás rendjéről szóló kormányrendeletet módosította a magyar miniszterelnök.

Eszerint az Észak-pesti Centrum Kórház – Honvédkórház egészségügyi szolgáltatásaira jogosultak köre nőtt.

Ezentúl a „Nemzet Színésze cím viselésére jogosult személy, valamint a vele egy háztartásban élő házastársa, élettársa, a Nemzet Sportolója cím viselésére jogosult személy, valamint a vele egy háztartásban élő házastársa, élettársa” is részesülhet egészségügyi ellátásban.

Emellett a jogosult elhalálozásakor az egy háztartásban élő házastárs, élettárs jogosult tovább a kezelésre.

Az eredeti rendelet szerint a honvédelmi, rendvédelmi alkalmazottak és a vasutasok (illetve hozzátartozóik), a védett személyek voltak jogosultak. Emellett a jogszabály alapján állami vezetői juttatásként egészségügyi ellátásra jogosult személy, illetve a Corvin-lánc Testület tagja, valamint közeli hozzátartozója is.

Lemondott Rogán Antal helyettes államtitkára is

Orbán Viktor emellett megszüntette German Nórának, a Miniszterelnöki Kabinetiroda helyettes államtitkárának a megbízatását is. 

A Magyar Közlönyben leírtak szerint a lemondására tekintettel történik meg a felmentés.

German Nóra 2017-től dolgozott a Miniszterelnöki Kabinetirodán, előbb pénzügyi főreferensként, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár titkárságvezetőjeként, majd pénzügyi főosztályvezetőjeként, 2021-től pedig helyettes államtitkárként – írja a 24.hu.

Beindulhat a vallásturizmus

A Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv elfogadásáról és a megvalósításához szükséges egyéb intézkedésekről szóló kormányhatározat is módosításra került.

A Magyar Közlönyben felkérik a  pénzügyminisztert, hogy – a miniszterelnök általános helyettese bevonásával – gondoskodjon 5 947 330 800 forint rendelkezésére állásáról.

(Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat esetkocsija halad a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ épületegyüttese előtt. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok