Index Vakbarát Hírportál

Kibersztálinizmust, cenzúrát emleget a főszerkesztő

2023. március 31., péntek 17:21

Péntek délután öt órakor demonstráció kezdődött Óbudán a Google székházánál. A tüntetés előzménye, hogy a YouTube végleg letörölte a PestiSrácok netes tévéje, a PS TV csatornáját, amelyet a kormányközeli portál azután hozott létre, hogy tavaly alacsony nézettsége miatt megszűnt tévécsatornája, a Pesti TV.

Huth Gergely, a PS TV főszerkesztője szerint az ügy jóval többről szól, mint a YouTube-csatorna sorsa.

Ez maga a kőkemény, jogtalan cenzúra

– mondta lapunknak Huth Gergely. Hozzátette, napokkal a csatorna megszűnése után sem kaptak világos magyarázatot. Folyamatosan kérdezik a Google-től, mi volt a valódi ok. A legutolsó válasz egy zaklatási ügy emlegetése volt.

A főszerkesztő nem tud másra gondolni, mint hogy ez egy mondvacsinált magyarázat lenne. Néhány évvel ezelőtt valóban volt egy ügyük – idézi fel Huth Gergely. Akkor egy olyan anyagon dolgozott a PestiSrácok, ami a pedofíliáról rántotta volna le a leplet. A készülőben lévő anyaghoz egy internetes videórészletet is csatoltak. A videón senki sem volt felismerhető, és egy belsős levelezésben volt megtalálható, ami egy olyan címlistán is rajta volt, amihez korábban a google-s regisztrációhoz kellett.

A szerkesztő úgy döntött – helyesen –, hogy a videót nem használja fel, így az nem látott napvilágot. A Google algoritmusa azonban kiszúrta, ezért tiltottak minket

– mondja Huth Gergely. Hozzátette: felháborítónak tartja, hogy még évekkel később is erre hivatkoznak.

A saját szabályok megkerülése

A PS TV főszerkesztője lapunknak elmondta: a Google a saját szabályait sem tartja be, hiszen fellebbezésüket időben beadták, de arra az általuk előírt határidőn belül nem válaszoltak.

Huth Gergely kibersztálinizmust, cenzúrát emleget. Az ügyet igyekeznek bíróság elé vinni.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MMM) is közzétette állásfoglalását. Ebből kiderül, hogy az MMM elkeserítőnek és felháborítónak tartja a Google eljárását, amellyel érdemi indoklás nélkül ismét törölte a Pesti Srácok YouTube-csatornáját. 

A szövetség szerint elfogadhatatlan, hogy egy médiatartalmak közvetítésére létrehozott platformszolgáltató saját szerződési feltételeit megszegve, érdemi magyarázat nélkül távolítsa el egy Magyarországon nyilvántartásba vett, a magyar jogszabályoknak mindenben megfelelően működő, a magyar jogszabályokat nem sértő tartalmat közzétevő médiaszolgáltató csatornáját. 

Az MMM támogatásáról biztosítja a szerkesztőséget, és arra biztatják a Pesti Srácok kiadóját, hogy minden jogorvoslati lehetőséget vegyen igénybe „a globális cenzúra ellen, és mutassa meg a világnak, hogy a platformszolgáltatók tevékenysége igen, de önkénye nem lehet határtalan”.

Az MMSZ úgy látja, a YouTube szerződési feltételei szerint amennyiben a felhasználó az Európai Gazdasági Térségben vagy Svájcban él, a szerződésre a lakóhelye szerinti ország törvényei vonatkoznak. Az, hogy egy szerkesztőség pusztán a véleménye miatt önkényesen, egy átláthatatlan algoritmusra mutogatva kerüljön komoly hátrányba, jogi szempontból cenzúrának minősül.

Frissítés!

a Google Sajtóiroda elküldte a YouTube állásfoglalását az ügyben, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A második csatorna megszüntetéséről

„Minden felhasználó vállalja az Általános Szerződési Feltételeink és a Közösségi Irányelveink betartását, amikor regisztrál a YouTube-ra. Amikor a felhasználók megsértik ezeket a feltételeket, például a gyermekek biztonságára vonatkozót, vagy az intézkedéseink megkerülését tiltót, akkor a csatornáikat, illetve minden további új csatornájukat megszüntetjük.

A PsTV csatornát azért szüntettük meg, mert annak létrehozásával megkerülték a Pesti Srácok csatorna megszüntetésére irányuló intézkedésünket, amelyet a gyermekek biztonságára vonatkozó feltételek megsértése miatt távolítottunk el 2020 februárjában.”

A véleménynyilvánítás szabadságáról

„Irányelveink nem egyes nézőpontok szerinti tartalmakra vonatkoznak – azokat egyformán alkalmazzuk. Automatizált rendszereink nem úgy vannak tervezve, hogy egyénekhez vagy csoportokhoz tartozó tartalmakat politikai szempontok vagy egyéb tulajdonságok, például nemi vagy szexuális irányultság alapján szűrjenek.

A tartalmakat felülvizsgáló munkatársainkat pedig úgy készítettük fel, hogy ne vegyék figyelembe a feltöltő személyét, és azt sem, hogy egyetértenek-e vagy sem a videóban szereplő álláspontokkal.”

Rovatok