Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Karácsony Gergely a leghelyesebb politikusok egyike

2023. április 1., szombat 06:24

Komoly kritikákat fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc DK-elnök Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel szemben a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában. A volt miniszterelnök nem érti, hogy a két polgármester „mit csinált” az ellenzéki előválasztás idején.

„Nem jól csinálja ezt szerintem Márki-Zay Péter, nem tudom, mit csinál, ennél magasabb a horizontja szerintem egy politikusnak, államférfinak még inkább, mint amit ő itt művel” – fogalmazott a DK elnöke, miután Hódmezővásárhely polgármestere korábban azzal vádolta Jakab Pétert, hogy az ellenzéki kampány idején Gyurcsány Ferenccel járt ki cigizni és vécézni, így nem vette ki a részét megfelelően az együttműködésből.

A kijelentésre Gyurcsány Ferenc a  Spirit FM Harcosok Klubja című műsorban reagált, ahol elmondta, nem dohányzott együtt Jakab Péterrel, mert amikor munkakapcsolatba kerültek, akkor ő már nem is dohányzott.

Az interjúban arról is kérdezték Gyurcsányt, mondott-e Márki-Zaynak olyat, hogy ha az ellenzék elveszíti a 2022-es választást, azért Márki-Zay lesz a hibás. Erre az egykori kormányfő azt válaszolta:

olyat biztos, hogy mondott neki, hogy nem jó politikus, és ha ezt így fogja csinálni, akkor a választást el fogják veszíteni.

Gyurcsány Ferenc szerint ezek éles politikai küzdelmek, a felelősség pedig mindig a miniszterelnök-jelölté.

2021 októberében az Orbán világával szemben álló ellenzék nagyjából ugyanannyi támogatót vonzott, mint a kormánypártok, és ez elpárolgott

– emelte ki, majd hozzátette, habár nem tudja, hogy a DK nyert-e volna a Fidesszel szemben a választásokon, de véleménye szerint az biztos, hogy ilyen megalázó vereséget nem szenvedett volna.

Karácsony áruló?

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy szerinte ha Karácsony Gergely főpolgármester nem lép vissza a 2021-es ellenzéki előválasztáson, akkor Dobrev Klára nyerte volna a második fordulót. Arra a kérdésre, hogy árulónak tartja-e Karácsony Gergelyt a visszalépése miatt, azt válaszolta,

nem gondolja árulónak a főpolgármestert, de szerinte rossz döntést hozott.

A Spirit arra is rákérdezett Gyurcsánynál, miért érdeke a DK-nak, hogy Karácsony Gergely 2024-ben újra főpolgármester legyen. Erre azt mondta, úgy látja, hogy a főpolgármester ambíciói véget érnek a Blaha Lujza tér felújításával vagy azzal, hogy vigyék el a szemetet.

Hozzátette, a DK-nál úgy gondolják, hogy Budapestet politikai értelemben is meg kell szervezni.

Itt van egy majdnem kétmilliós város, amelynek a kétharmada torkig van Orbán uralmával. Van neki egy hozzánk közel álló főpolgármestere. A főpolgármester nem hajlandó azt a hazafias kötelezettséget teljesíteni, hogy ebbe a küzdelembe beleviszi a várost

– fejtette ki Gyurcsány. Szerinte Karácsony Gergely a leghelyesebb, legkedvesebb, legjobb arcú politikusok egyike, ezért ezt ki lehetne használni.

Könnyű szeretni Karácsony Gergelyt. De nem teljesíti a feladatát szerintem. Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó, annak, aki szereti a biciklis sávot, én erről most nem tudok véleményt mondani. De szerintem itt nem ér véget a feladat. Vagyunk egy történelmi küzdelemben. Az emberek Barabást kiáltanak. Én meg azt gondolom, hogy Jézussal kell menni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ők Jézus, Orbán pedig Barabás, az áruló, majd kiemelte, nem lehet utat engedni a Barabásoknak.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e DK által támogatott kihívója Karácsony Gergelynek 2024-ben, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta, hogy három ember van a tarsolyukban.

A  DK-ban a többség azt mondja Gyurcsány Ferencnek, hogy kihívást kell intézni Karácsonnyal szemben, de a politikus még nem tudja, mi lesz ebben az álláspontja. Hozzátette: rá kell ébreszteni Karácsonyt Gergelyt arra, hogy sok tekintetben rossz úton jár. 

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc 2021. május 31-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok