Index Vakbarát Hírportál

Böjte Csaba: „Budaházy bácsi és az ő baráti köre” ártatlanul ül

2023. április 3., hétfő 17:46

Felkerült egy videó a YouTube-ra, amelyben Böjte Csaba magyarázta gyerekeknek, hogy a Budaházy-per vádlottjai ártatlanul ülnek börtönben, és arra kérte őket, hogy imádkozzanak értük. A felvételt azóta törölték.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes egy YouTube-ra felkerült videóban magyarázta öt kisgyermeknek, hogy „Budaházy bácsi és az ő baráti köre” ártatlanul ül. Mint fogalmazott, per folyik azért, hogy kimondják az ártatlanságukat – számolt be az RTL.

A gyerekeket arra is megkérte, hogy imádkozzanak értük. „Hogy az igazságszolgáltatás minél hamarabb mondja ki, hogy igen, visszamehetnek az ő családjukhoz, gyermekeikhez, közösségeikhez” – mondta.

Hogy a felvétel mikori, azt nem tudni, de a videómegosztóra az elmúlt napon került fel, és azóta már le is vették.

Mint ismert, a vádlottak a 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ pártirodájánál és a politikusok otthonánál. Többségük a büntetőeljárásban tagadta a vádakat, de volt a 17 ember között olyan is, aki terhelő vallomást tett saját magára és másokra is. A bíróság az ügyészségnek adott igazat a vádpontok többségében.

Tavaly decemberben Novák Katalin elnöki kegyelemben részesített több embert is. Akkor hét személy esetében eljárási kegyelemről döntött a köztársasági elnök, ezek voltak azok, akiket már az elsőfokú bíróság is felmentett. Idén márciusban újabb tárgyalást tartottak a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol több elkövető büntetését csökkentették.

(Borítókép: Böjte Csaba 2019. október 23-án. Fotó: Biró István / MTI)

Rovatok