Index Vakbarát Hírportál

Hálapénzt fogadott el egy debreceni orvos, öt évet kaphat érte

2023. április 6., csütörtök 15:25

Előkészítő ülés lesz a Debreceni Törvényszéken annak a két vádlottnak az ügyében, akikkel szemben önálló intézkedésre jogosult személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat az ügyészség. A vádlottaknak hálapénz elfogadásáért kell felelniük.

A vádirat szerint a bíróság elé álló szakorvosnak „egy egészségügyi szervezeti egység orvosai és szakdolgozói tevékenységének irányítása, ellenőrzése, a betegek napi gyógykezelésének elrendelése, műtéti időpontok beosztása, zárójelentések kiállítása” volt a feladata a betegellátás mellett. A szakorvos összesen négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és egyéb ajándéktárgyat három betegtől és egy beteg hozzátartozójától.

A vádlott olyan egészségügyi ellátásért – műtéti előjegyzés, vizsgálat elvégzése – fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott. Egy alkalommal az egyik betegtől borítékban átvett készpénzből ötezer forintot adott át az asszisztensének, aki azt elfogadta, így most neki is vádlottként kell megjelennie a bíróságon.

A vádirat szerint mindketten megszegték az egészségügyi törvény, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Etikai Kódexének vonatkozó előírásait.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség az elsőrendű vádlottal szemben 5 év börtönbüntetést, míg a másodrendű vádlottal szemben 1 év börtönbüntetést – 3 évi próbaidőre felfüggesztve – indítványozott, amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesznek, és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Ezenfelül az ügyészség mindkettejükre pénzbüntetés kiszabását is indítványozta, a szakorvost emellett 5 évre eltiltatná a közügyektől és 3 évre az orvosi foglalkozás gyakorlásától.

Rovatok