Index Vakbarát Hírportál

Pályázati csalásokkal vádolnak egy volt minisztériumi főosztályvezetőt

2023. április 12., szerda 06:16

Pályázati csalással vádolnak egy volt minisztériumi főosztályvezetőt és munkatársát. A köztisztviselőket két év alatt többen is megvesztegethették. Az ügynek összesen hat vádlottja van, ketten beismerték bűnösségüket, köztük Vámosújfalu polgármestere. Őket felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A minisztériumi tisztviselők azonban tagadnak.

Nyertes pályázatért cserébe golfklubtagságot, uszodabérletet és futópadot is kapott egy minisztériumi főosztályvezető és munkatársa, akinek lakásán mintegy 26 milliónyi készpénzt találtak. A vád szerint a férfi és munkatársa 2020-ban és 2021-ben több, sporttal kapcsolatos pályázat lebonyolításában működött közre. Csakhogy nem szabályosan – közölte az RTL Híradó.

Az ügyészség szerint hagyták magukat megvesztegetni, de volt, hogy ők kértek kenőpénzt. A köztisztviselők és négy társuk kedden állt bíróság elé. Az ügyészség a volt főosztályvezetőt büntetné a legsúlyosabban:

Az elsőrendű vádlottat ítélje 5 év börtön-végrehajtási fokozatú szabadságvesztésre, 5 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, végleges hatállyal tiltsa el a köztisztviselői foglalkozástól, valamint ítélje 5 millió forint pénzbüntetésre

– mondta Szemere Tímea a tárgyaláson.

A csatorna információi szerint az egykori Emberi Erőforrások Minisztériumában a Sportért Felelős Államtitkárságon dolgozott. A férfi a bíróságon elcsukló hangon nyilatkozott, azt állította, hogy ártatlan és az ügy tönkretette az életét. Az egyik vesztegetéssel vádolt férfi és egy pályázatot író nő viszont cáfolta állításait, ezután mindketten elismerték a váddal megegyezően bűnösségüket.

Az ügynek összesen hat vádlottja van, ketten beismerték bűnösségüket, köztük Vámosújfalu polgármestere. Az RTL úgy tudja, hogy az osztályvezető lakásán talált futópadot is olyan pénzből vették, melyet ez a falu nyert sportcélra. A két beismerő vesztegetőt el is ítélték:

Az ügyészség szerint ennél többet érdemelnek, így az ítélet nem jogerős. A bűnösségüket tagadó 4 másik vádlott pere ősszel folytatódik.

Rovatok