Index Vakbarát Hírportál

Folyamatosan nő a koronavírusból felgyógyultak száma

2023. április 13., csütörtök 09:36

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 183, közülük 6 210 146-an a második, 3 905 237-en a harmadik, 425 410-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a Koronavírus Sajtóközpont a múlt heti összesített adatokat ismertetve csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az előző héten 447 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 200 211-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A múlt héten meghalt 17, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 828-ra emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 147 103, az aktív fertőzöttek száma pedig 4280-ra nőtt.

Tudatták azt is, hogy jelenleg 97 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 2-en vannak lélegeztetőgépen.

A közlemény szerint Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. A vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik. A megerősítő oltás felvétele mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását.

Tovább emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a 14. héten az előző héthez képest tovább nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A minták háromnegyedét emelkedő tendencia, kisebb részüket pedig stagnálás jellemzi – tették hozzá.

Közölték, emelkedő tendencia jellemző Békéscsabán, Budapesten, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Pécsen, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen.

Az NNK tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben Pécsen és Salgótarjánban a „magas”, Kecskeméten a „mérsékelt”, a többi vizsgált helyszínen pedig az „emelkedett” kategóriába sorolható.

Rovatok