Index Vakbarát Hírportál

Irtják a szúnyogokat a Balatonnál, a Tisza, a Duna és a Körösök mentén

2023. április 17., hétfő 10:37

Magyarország nagyobb folyóinál és legnagyobb tavánál is gyérítik a szúnyoglárvákat a héten. A Katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy az állampolgárok a saját otthonukban is sokat tehetnek a szúnyogártalom ellen.

A szúnyogirtásban részt vevő szakemberek 7500 hektárnyi területen végeznek biológiai légi és földfelszíni módszerrel beavatkozásokat a Tisza teljes szakaszán, a Körösök mentén, a Duna felső szakaszán és a Balaton nádasaiban – tájékoztatta a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Mindez azért szükséges, mert az elmúlt hetekben az ország számos pontján alakultak ki a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek. 

A lassan melegedő időben a folyók és tavaink mentén egyre nagyobb számban jelennek meg a szúnyoglárvák

– tették hozzá.

A napokban várható a Duna vízszintjének tetőzése, az előzetesen vártnál magasabb vízállásra lehet számítani. Ennek következtében további szúnyoglárva-tenyészőhelyek kerülnek víz alá, ami a következő hetekben is szükségessé teszi a szúnyogok elleni védekezést.

A szúnyoglárvák ellen használt készítmények az alkalmazott dózisban más élőlényekre nem hatnak – fűzték hozzá.

Mindenki tehet ellene

A katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy 

az állampolgárok a saját otthonukban is sokat tehetnek a szúnyogártalom ellen a ház körüli kisebb vizek lefedésével.

Ugyanis egy-egy vízzel teli virágcserépben, vödörben, gumiabroncsban, eldugult ereszben százával, akár ezrével fejlődhetnek szúnyogok. Ezért az esővízgyűjtő hordókat ajánlott szúnyoghálóval lefedni, a ház előtti árkokat pedig rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni az esővíz.

Elmaradt az irtás

A központi szúnyoggyérítés április 5-én indult. A gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. 

A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak, ezeket április 17-től, hétfőtől pótolják.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint összesen 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt.

Rovatok