Index Vakbarát Hírportál

Kórházi felszerelést gyártó üzem épült Veresegyházon

2023. április 18., kedd 12:13

A jelenlegi veszélyes időkben nemzetgazdasági érdek, hogy ösztönözzük az ország kitettségét csökkentő, az önellátást erősítő beruházásokat – jelentette ki Tállai András a Klimex Medical Kft. új egészségipari beruházásának átadóünnepségén, Veresegyházon. A miniszterhelyettes kiemelte, a kormány célja, hogy a járványhelyzet után és az elhúzódó háború alatt is erősítse a magyar gazdaság ellenálló képességét és válságállóságát.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, „fenntartható gazdasági növekedést csak fegyelmezett gazdálkodással érhetünk el. A 2010-ben hivatalba lépő polgári kormány ezért a munkaalapú gazdaságpolitikára és a gazdasági szereplőkkel való együttműködésre helyezte a hangsúlyt.”

A miniszterhelyettes emlékeztetett, az „elmúlt évtizedben a GDP-arányos adóterhelést 40-ről 34 százalékra csökkentettük, ma Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, és a személyi jövedelemadó terén is dobogósak vagyunk. A kormány jelentősen csökkentette a feketegazdaság mértékét, azaz a be nem fizetett áfa arányát 22 százalékról 5 százalékra javította.”

Tállai András rámutatott, „a magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere, mára elért válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a gazdasági szereplőkkel közösen elért eredmény”.

A magyar gazdaság a szomszédban zajló háború ellenére is 4,6 százalékos növekedést ért el tavaly, az utóbbi 10 év mindegyikében nőttek a reálbérek, a nyugdíjak vásárlóereje 20 százalékkal nőtt

– ismertette az államtitkár.

Mint mondta, „a kormány céljai közé tartozik a magas foglalkoztatottság megőrzése, a költségvetési hiánycél és az államadósság mérséklése, az infláció egy számjegyűre szorítása”. A miniszterhelyettes ismertette, „a kormány a Covid-világjárvány idején indította el az Egészségipari Támogatási Programot, amelynek célja a magyar egészségipar önellátásának megerősítése volt”.

A projekt keretében országszerte 87 milliárd forintnyi egészségipari beruházás valósult meg. Tállai András a Klimex Medical Kft. fejlesztéséről szólva elmondta, „a cég az ágylámpasávok tekintetében ma is 60 százalékos részesedéssel rendelkezik a hazai piacon”.

A 690 millió forintos beruházásának köszönhetően a vállalat a gyógyászati gáz piacán is hasonló pozíciókat érhet el, miközben biztosítja Magyarország importfüggetlenségét is, amely a magyar egészségbiztonság szempontjából nemzeti érdek.

Rovatok