Index Vakbarát Hírportál

Ismét csökkenő tendenciát mutat a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja

2023. április 19., szerda 10:46

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint ismét csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a városok többségénél stagnáló tendencia jellemzi.

Ismét csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján. 

Azt írták: a korábbi hetekben megfigyelt emelkedést követően a 15. héten ismét csökkenésnek indult a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja.

A vizsgált helyszínek közül csökkenő tendencia észlelhető a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Győrben, Kaposváron és Szombathelyen – írták.

A mintavételi helyek többségénél stagnáló tendencia jellemző, emelkedést egyik vizsgált város esetében sem figyeltek meg.

Az NNK tájékoztatása szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben Pécsett és Salgótarjánban a magas, Győrben a mérsékelt, míg a további 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esik.

A Koronavírus Sajtóközpont összesített adatai alapján az előző héten 528 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, meghalt 10, többségében idős beteg. Jelenleg 379 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Rovatok