Index Vakbarát Hírportál

Bojár Gábor: Hazaárulás, amit az oktatással művel az Orbán-kormány

2023. április 20., csütörtök 17:59

A Graphisoft alapítója, Bojár Gábor volt Rónai Egon vendége a Konkrétan című műsorunk e heti adásában. A beszélgetésben szóba került többek között, hogy miért nem tud azonosulni az Orbán-kormány legtöbb intézkedésével, legfőképp az oktatást érintő kérdésekben, hogy milyen következményei vannak annak, hogy lerombolták a pedagógusi pálya tiszteletét, illetve miért arra tette fel az életét, hogy a tehetségeket itthon tartsa.

„Ami az oktatási rendszerrel történik Magyarországon, az hazaárulás” – kezdte Rónai Egon egy idézettel Bojár Gábortól, melyre a vendég részletesen kifejtette, hogy mely pontokon nem ért egyet az Orbán-kormány politikájával. Hozzátette: az oktatás tudatos lerombolásával az a baj, hogy ennek a helyrehozatala sok évtizedbe telik.

Bojár Gábor úgy véli, ami az egészségügyben történik, az is tragédia, de azért az orvosi hivatás rangja még nem veszett el, a gyerekek még szívesen lennének orvosok. De ami az oktatás és a pedagógusok megítélését illeti, az nagyon nehezen hozható helyre.

Magyarországra a külföldi tőke elsősorban a képzett munkaerő miatt jött eddig. Nekünk ez a hagyományunk, és ebben van az erőnk. Nyersanyagunk nincsen, de szürkeállományunk van, amit az oktatás termelt meg. Ez egy olyan nagy érték, amire gazdaságot lehetne építeni, nem pedig az összeszerelésre, meg az akkumulátorgyártásra, amihez semmink nincs.

– fogalmazott az üzletember. 

Véleménye szerint az egyetemekre ugyan költ a kormány, de önmagában a felsőoktatás fejlesztése nem lehet sikeres, mivel azt nagyban a középiskolákból kikerülő hallgatói alapanyag határozza meg.

Én azt hívom hazaárulásnak, ha a társadalomkép olyan, hogy az ország többsége legyen hülye. Hogyha ez a társadalmi cél, mit lehet erre mondani? Ha az a cél, hogy a nagy többség maradjon buta, ne értse a világot, és ne értse meg azt a forradalmat, amiben élünk, az informatikai forradalmat. 

Rónai Egon továbbá arról is beszélgetett Bojár Gáborral, hogy:

Konkrétan Rónai Egonnal korábbi adásait ide kattintva tekinthetik meg.

(Borítókép: Bojár Gábor. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok