Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta egy budapesti kórház kórtermét egy beteg, emberöléssel vádolják

2023. április 24., hétfő 09:49

Egy 57 éves férfi a koronavírusos megbetegedése ellenére akart rágyújtani a kórtermében, ám váratlanul felgyújtotta az ágyát. Harminchat beteget kellett emiatt kimenekíteni. Szobatársa életét már nem tudták megmenteni.

Gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolja a Fővárosi Főügyészség azt a férfit, akit a vádirat szerint 2021. április 1-jén szállítottak be az egyik budapesti kórházba, ahol koronavírus-fertőzés miatt a Covid-osztályon helyezték el egy kétágyas kórteremben.

A mellette lévő betegágyon feküdt egy 73 éves férfi, aki egészségi állapota miatt a mozgásában korlátozva volt, beszélni sem tudott, és – a vádlotthoz hasonlóan – oxigéntámogatásban részesült.

A vádlott ebben az időben dohányos volt, cigarettát és öngyújtót is tartott magánál. A vádbeli napon, 2021. április 6-án a vádlott kora reggel, az ágyán ülve elővette és meggyújtotta az öngyújtóját, amelynek hatására meggyulladt az ágyneműje, amit észlelve, 2-3 perc elteltével, hangosan segítségért kezdett kiáltani.

A szakápolók meghallották a kiabálást és nyomban odafutottak a kórteremhez, megkezdték a tűz oltását, valamint az osztályon fekvő betegek kimenekítését, és segítséget hívtak. A vádlottat az egyik ápoló lerántotta a földre, aki ezután magától kikúszott a folyósóra.

A kórteremben gyorsan terjedt a tűz, és emiatt a lángok átterjedtek az egyes berendezési tárgyakra. Az ápolók a sértett  égő ágy mögött elhelyezkedő  ágyát a kórteremből nem tudták kitolni, és a sértettet sem tudták kihozni, ezért egy újabb kézi tűzoltó készülékkel igyekeztek a lángokat megfékezni.

A helyszínre riasztott rendőrök rövid időn belül megérkeztek, majd két rendőr behatolt a még égő kórterembe, az ágyában fekvő sértettet a karjukba emelve kihozták és átadták a mentőknek, a kiérkező tűzoltók pedig a tüzet eloltották.

A súlyos égési sérüléseket elszenvedett sértettet a mentők kórházba szállították, ahol az azonnali és szakszerű orvosi ellátás ellenére pár órán belül életét vesztette. A vádlott maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

A rendőröknek és ápolóknak a keletkezett tűz miatt összesen 36 beteget kellett biztonságos helyre menekíteniük, a kórterem berendezési tárgyaiban és eszközeiben pedig több mint 15 millió Ft kár keletkezett.

A Fővárosi Főügyészség az 57 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, és végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban vele szemben.

Rovatok