Index Vakbarát Hírportál

Részleges megállapodás született az uniós pénzekről – jelentette be Varga Judit

2023. április 24., hétfő 13:09

Lezárultak az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások – jelentette be Varga Judit. Az igazságügyi miniszter Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal tárgyalt hétfő délelőtt.

Varga Judit igazságügyi miniszter hétfő délelőtt megbeszélést folytatott Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal az igazságügyi csomagról. Elmondása szerint a tárgyalások ezennel lezárultak, és már csak a kollégium döntését várják.

Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak. A biztosi kollégium döntését várjuk

– írta bejegyzésében Varga Judit.

A folyamat hivatalos menetéről egyelőre nem közöltek pontos időrendet, a magyar kormánynak azonban még egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformcsomagról, valamint kezdeményeznie kell, hogy vizsgálják meg, hogy az megfelel-e a brüsszeli kritériumoknak. Továbbá egy önértékelést is kell készíteniük, majd az unió végrehajtó testülete ezután dönt.

A kifizetések feloldásához az Országgyűlésnek mindenképpen el kell fogadnia a magyar jogszabályt – írja a Portfolió.

Az igazságügyi miniszter legutóbb Laurence Boone francia EU-ügyi államminiszterrel tárgyalt, amely után Varga Judit azt mondta: már nagyon közel állnak a megállapodáshoz az igazságügyi csomag esetében a bizottsággal. 

Részben már érkeznek a pénzek

Mint megírtuk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón az uniós forrásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a tárgyalások folyamatosak, és vannak pénzek, amelyek részben érkeznek.

A jelenleg is zajló tárgyalások elsősorban a kohéziós pénzeket érintik, illetve a helyreállítási alapot.

Az Európai Bizottságtól várnak visszajelzésre, amit mindig „néhány nap múlvára” ígérnek. Navracsics Tibor és Varga Judit is folyamatosan tárgyal. Kapcsolódó téma az igazságügyi törvénymódosítási csomag, amelyről már megvan a kész szöveg, ugyancsak brüsszeli visszajelzésre várnak. Nincs olyan kérdés, amelyben ne egyeztek volna meg – mondta Gulyás Gergely.

Rovatok