Index Vakbarát Hírportál

Hónapok óta nem kapják meg a teljes fizetésüket a Honvédkórház dolgozói

2023. április 30., vasárnap 11:14

Hónapok óta nem kapnak teljes fizetést a Honvédkórház munkatársai. Az intézményben háromezren dolgoznak, és ez a probléma csaknem mindenkit érint, ráadásul a bérszámfejtés is követhetetlenné vált.

Márciusban az Index is beszámolt arról, hogy a Honvédkórház több munkatársa is jóval kevesebb fizetést kapott, mint ami a szerződés szerint megilletné őket. A fenntartó szerint adminisztrációs hibák léptek fel. 

Az ATV Híradója most úgy értesült, hogy a helyzet nem oldódott meg, és továbbra is csúszik a pótlékok kifizetése az orvosok és szakdolgozók részére a Honvédkórházban. Az intézmény dolgozói ugyanis ebben az évben még nem kaptak teljes fizetést. 

Elek Norbert, a Magyar Orvosok Szakszervezetének helyi csoportvezetője az ATV stábjának elmondta: más probléma is van a pénzekkel, ugyanis ő például kirívóan magas, több mint 100 bérszámfejtési papírt kapott erről a három hónapról, amit eddig kifizettek. Így gyakorlatilag követhetetlenné vált a bérszámfejtés. Mint fogalmazott, az intézményben háromezren dolgoznak, és ez a probléma csaknem mindenkit érint.

Arról is írtunk korábban, hogy január 1-től kettéválasztva üzemel a Honvédkórház. Az intézmény egyik része a Belügyminisztérium alá került, míg a másik része Észak-pesti Centrumkórház – Honvédkórház néven folytatta. Elek Norbert szerint a januári átszervezés nagyjából 40 ezer forintot vett ki a dolgozók zsebéből, most viszont egyéb juttatások késnek.

A műszakpótlékoknak, ügyeleti díjaknak a kifizetése sem történik még meg rendesen, tehát ez nem azt jelenti, hogy nem kapjuk a pénzeket, hanem azt, hogy nem tudjuk leellenőrizni pontosan, jól kaptuk-e

– fogalmazott. 

A beszámolók szerint nem egyedi ez az eset: a kórházak eladósodottsága az oka, és úgy tudni, a Honvédkórház februárról márciusra 82 millióról 685 millióra növelte az adósságát. 

Az ATV kérdésére a Honvédkórház azt válaszolta, hogy „az észlelt számfejtési eltérések okát megvizsgálták és kijavították”. Hozzátették: a következő számfejtési periódusban az alapilletményeket és a változó béreket is egy összegben fizetik ki.

Rovatok