Index Vakbarát Hírportál

Kiderült: Orbán Viktor személyes jóváhagyása nélkül tilos volt a home office

2023. május 4., csütörtök 16:04

Orbán Viktor személyes jóváhagyása nélkül senki sem dolgozhatott otthoni munkavégzésben az államigazgatásban és az állam többségi tulajdonában lévő cégeknél – derült ki egy nem nyilvános kormányhatározatból.

A 2022-ben kiadott dokumentumot – amely az úgynevezett 4000-es határozatok közé tartozik – az rtl.hu szerezte meg közérdekű adatigénylés által. A hírportál szerint 

a határozat mintegy 60 ezer dolgozó home office-ban történő munkavégzését szabályozta. 

A központi közigazgatásban (minisztériumokban, országos hivatalokban, szervezetekben) nagyjából 30 ezren, a területi közigazgatásban (például a kormányhivatalokban, tankerületekben) nagyjából 31 ezren dolgoznak. A kormányhatározat szerint ezeknél a hivataloknál csak akkor lehetett olyan megállapodást és munkaszerződést kötni, amely otthoni munkavégzést is lehetővé tett,

ha a miniszterelnök ezt előzetesen külön jóváhagyta. 

Azt is előírták: ha valakinél már korábban életbe lépett a home office-t lehetővé tevő egyezség, akkor utólag be kellett szerezni hozzá Orbán Viktor jóváhagyását. Az engedély igénylését az illetékes miniszternek kellett kezdeményeznie, attól függően, hogy hová tartozik az állami cég vagy közigazgatási szerv.

Az rtl.hu megkérdezte a Miniszterelnöki Kabinetirodát, valamint Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, hogy hányan dolgozhattak otthonról, valamint hogy még mindig szükséges-e ehhez a miniszterelnök engedélye, de kérdéseikre nem érkezett válasz. A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban saját magára vonatkozóan annyit árult el, hogy a tárcánál senki sem kapott ilyen engedélyt.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt mondta, hogy már a koronavírus-járvány alatt is egyértelmű volt, hogy a kormány egyáltalán nem támogatja az otthoni munkavégzést. Szerinte az állami vezetők attól tarthatnak, hogy a home office miatt megnőne a veszélye annak, hogy illetéktelen kezekbe kerülhetnek bizonyos titkos adatok. Szerintük ezzel szemben a legtöbb munkakörnél már biztonságosan megoldható a távmunka.

Rovatok