Index Vakbarát Hírportál

Hétvégén újra szabad préda a pesti rakpart alsó része

2023. május 5., péntek 13:31

Május 6-án és 7-én végre újra mindenki előtt nyitva áll a Pesti alsó rakpart a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között – autómentes környezetben. Csőfektetési munkálatok és futóverseny miatt azonban nem lesz teljesen zavartalan a pihenés.

Május 6-án és 7-én újra mindenki előtt nyitva áll a Pesti alsó rakpart Budapesten a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között – autómentes környezetben.

A teljes szélességében megnyitott rakpart lehetővé teszi, hogy a budapestiek és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezzék Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Így lehet kijutni

A Margit híd és az Irányi utcai lehajtó közötti útszakaszra péntek éjszakától vasárnap este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt.

Az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a rakpartnyitás helyszínét.

Teljes átadásáig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, emiatt a megnyitott pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve az ajánlott gyalogosútvonalat használhatják; erre a kihelyezett tájékoztatók is figyelmeztetnek – áll a BKK közleményében.

Csőfektetési munka és futóverseny is lesz

A Fővárosi Vízművek május 5-én, péntek késő estétől tervezetten szombat délutánig ivóvízfőnyomócső-fektetést és -helyreállítási munkát végez a rakpartnyitás helyszínén.

A munkavégzés idejére a Széchenyi István tér villamosmegálló melletti gyalogos-átkelőhely Duna felőli oldalát elkeríti a biztonságos rakparthasználat biztosítása érdekében. A BKK kéri az arra közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, amikor a munkaterület mellett elhaladnak.

Május 7-én, vasárnap délelőtt lesz a 19 év – 19 km EU-s futás, amelynek útvonala a Margit híd és a Garibaldi utcai lehajtó között érinti a rakpartnyitás helyszínét. A fővárosi közlekedésszervező azt tanácsolja az arra járóknak, hagyják el az útpályát, mikor a futóverseny résztvevői közlekednek, és fokozottan figyeljenek a saját maguk, valamint mások testi épségére.

A futóverseny miatt a 15-ös busz a Boráros tér felé a hajnali óráktól várhatóan délután 2-ig a Kossuth Lajos tér és a Petőfi tér között módosított útvonalon, az Alkotmány utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Apáczai Csere János utca útvonalon jár, nem érinti a Széchenyi utca, a Zrínyi utca és a Dorottya utca (Vörösmarty tér M) megállókat.

Rovatok