Index Vakbarát Hírportál

Putyin több ezer dolláros zsolddal csalogat külföldi munkásokat a frontra

2023. május 10., szerda 18:58

Folytatódik az Index biztonságpolitikai műsora, a Frontvonal Tarjányi Péterrel. Az új évad első adásában (amelyet május 8-án, hétfőn rögzítettünk) az orosz–ukrán háború volt a középpontban: a biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk többek között a tervezett ukrán ellentámadásról, Bahmut kulcsfontosságú szerepéről, valamint a konfliktus gazdasági vetületéről.

A világon mindenki az ukránok tavaszi ellentámadását – amelyről a kiszivárgott Pentagon-iratok jelentős része isszólt– várja, amely várhatóan napokon belül kezdetét veszi. 

Megközelítőleg 50-60 ezer katonával – amelyből 40 ezer már NATO-kiképzést is kapott – kezdheti meg a tavaszi ellentámadást az ukrán hadsereg, amihez a nyugati országok által vállalt haditechnikai eszközök is megérkeztek – mondta Tarjányi Péter a Frontvonal új évadának első epizódjában.

Oroszország számára sikertelenül zárultak a téli hadműveletek, mivel Európa is átvészelte a telet orosz gáz nélkül és az ukrán energetikai struktúrát sem tudták teljes mértékben lerombolni.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette, Bahmut térségében erőltetik az orosz erők az előretörést, és bár a város nagy része már a fennhatóságuk alatt áll, az igazi áttörést nem sikerült elérniük. 

Tarjányi Péter arról is beszélt, mostanra már az orosz társadalom számára is nyilvánvaló, hogy nem egy különleges katonai hadművelet zajlik, hanem valódi háború, mivel a halottak és a sebesültek révén egyre többen érintetteké válnak. Annak érdekében, hogy az emberek között az elfogadottság és az elégedettség mégse csökkenjen, a Vlagyimir Putyin vezette rendszer más, környező országok vendégmunkásai számára kínál kiváló fizetési és állampolgársági lehetőséget.

Tarjányi Péter szerint szinte teljes biztonsággal kizárható, hogy az ukrán hadseregnek bármi köze lenne a Kremlt ért dróntámadáshoz.

A szakember azt valószínűsíti, hogy ez valamilyen polgári vagy amatőr akció volt, amit az is bizonyít, hogy a felvételek tanúbizonysága szerint egy polgári drón volt, amely megkísérelt berepülni az orosz vezetés központja fölé. Tarjányi Péter hangsúlyozta, a történések kapcsán sokkal fontosabb kiemelni: mindez az orosz lakosság felé olyan üzenetet sugallt, hogy nincs teljes biztonságban Putyin elnök és az orosz vezetés.

A Frontvonal e heti adásában az is szóba került többek között, hogy:

A Frontvonal korábbi epizódjait ide kattintva tudja megnézni. Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos élő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Tarjányi Péter. Fotó:  Kaszás Tamás / Index)

Rovatok