Index Vakbarát Hírportál

Közel hatvan év után lesz új vezetője egy magyarországi városnak

2023. május 21., vasárnap 10:13

Három Pest vármegyei településen tartanak ma időközi önkormányzati választást: Veresegyházon polgármestert, Gyömrőn és Ráckevén pedig egyéni választókerületi képviselőt választanak.

Veresegyházon azért rendeznek választást, mert a várost 58 éve irányító Pásztor Béla februárban lemondott. Az időközi választáson egyetlen független jelölt, Cserháti Ferenc indul, a választói névjegyzékben csaknem 15 600 választópolgár szerepel. Pásztor Bélával lemondása után beszélgettünk.

Gyömrőn három egyéni választókerületben is voksolnak, a korábban megválasztott képviselők – valamennyien a Jó Itt Élni! Lokálpatrióta, Kulturális és Városfejlesztő Egyesület (JIÉ) képviselői voltak – ugyanis lemondtak. Az 5. számú választókerületben három jelölt közül választhat a mintegy 1600 helybéli, a 7. számúban négy jelölt indul, és valamivel több mint kétezer választópolgár szerepel a névjegyzékben, a 8. számú egyéni választókerületben pedig három jelölt van, és mintegy 2500 választópolgár – írja az MTI.

Ráckevén a 8. számú egyéni választókerület korábbi képviselője szintén lemondott. Az időközin négy jelölt indul, a választói névjegyzékben csaknem 1300 helybéli szerepel. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

A Baranya vármegyei Kisnyárád roma nemzetiségi választópolgárai települési nemzetiségi képviselőket választottak volna ma, ez a választás azonban a szükséges számú jelölt hiányában elmarad.

Rovatok