Index Vakbarát Hírportál

Miniszterhelyettes: A magyar embereket támadta meg az Európai Parlament

2023. május 26., péntek 08:27

Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes is reagált az Európai Parlament javaslatára, mely szerint alkalmatlanná nyilvánítanák Magyarországot az unió soros elnöki tisztségének betöltésére. A politikus úgy véli, hogy a határozati javaslat minden alapot nélkülözően támadja Magyarországot és a magyar embereket.

Az Európai Parlament (EP) június 1-jei plenáris ülésén dönthet arról az állásfoglalásról, mely szerint Magyarország jogállamisági helyzetére hivatkozva megkérdőjeleznék azt, hogy a magyar kormány alkalmas-e az Európai Unió soros elnöki tisztségének betöltésére. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Parlament várható döntéséről azt mondta, hogy határozattervezet van az Európai Parlament előtt, de nincs hatáskörük ilyen döntést hozni. „A következménye annyi, mintha az azeri parlament döntene hasonlóan, de nem akarom megsérteni az azeri parlamentet” – mondta Gulyás Gergely

„A magyar embereket támadja az EP”

„Ez a határozati javaslat minden alapot és tényszerűséget nélkülözően támadja Magyarországot és a magyar embereket azért, mert nem támogatják a háborút, a migrációt, és a genderőrületet” – mondta az ügyről a Magyar Nemzetnek Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes. Latorcai Csaba szerint az EP messze túllép a hatáskörén, de bízik benne, hogy ez semmilyen módon nem befolyásolja a hazánknak járó uniós forrásokról szóló megegyezést.

A miniszterhelyettes szerint színtiszta baloldali, pártpolitikai alapon motivált koncepciós eljárásról van szó.

„Az ellenőrző bizottság ezzel egyrészt a magyar emberekre akar nyomást gyakorolni, hogy ha nem változtatnak az álláspontjukon a gender, a háború és a migráció elutasítását illetően, akkor nem kapnak uniós forrásokat, másrészt pedig az Európai Bizottságra akarnak nyomást gyakorolni, hogy mindaddig, amíg Magyarország nem támogatja a háborút, a migrációt és a genderőrületet, addig ne folyósítsák azokat a pénzeket, amik pedig járnak az országnak” – fogalmazott Latorcai Csaba.

Rovatok