Index Vakbarát Hírportál

Aligha most robban föl a Balkán puskaporos hordója

2023. május 31., szerda 19:06

Koszovó mindig is a Balkán puskaporos hordója volt az elhelyezkedése miatt, és a mostaninál sokkal kisebb ügyek miatt is rendszeres zavargások vannak az ország területén – jelentette ki Tarjányi Péter a Frontvonal legújabb adásában. Ezen a héten műsorunk középpontjában a nyugat-balkáni konfliktus állt, de áttekintettük az orosz–ukrán háború legújabb fejleményeit is.

A biztonságpolitikai szakértő a kialakult konfliktussal kapcsolatban hangsúlyozta: a szerbek pontosan tudják, hogy egy esetleges túlkapás vagy háborúvá fajuló konfliktus veszélyeztetheti az EU-s csatlakozási törekvéseiket, így nem valószínű, hogy súlyosbodna a helyzet. Tarjányi hozzátette, a koszovói szerbek részéről szervezetten, jól felkészült csoportok hajtottak végre támadásokat a rendfenntartókkal szemben.

Az orosz–ukrán háborúra áttérve Tarjányi Péter kiemelte: bár az ukrán fél azt kommunikálja, hogy már javában zajlik a tavaszi hadjárat, a jelek mégis inkább arra utalnak, hogy még csak előkészítik a komolyabb támadássorozatokat. A biztonságpolitikai szakértő szerint az ukrán hadsereg fárasztásos stratégiát alkalmaz, mivel az oroszok hónapok óta arra várnak, hogy érkezik a támadás a legfejlettebb nyugati fegyverekkel, így mentálisan felőrli az oroszokat a bizonytalanság.

„Bahmutot technikailag sikerült elfoglalnia a Wagner-csoportnak, de közben az a furcsa helyzet alakult ki, hogy az ukrán haderő szinte teljes mértékben körbezárta a várost” – fogalmazott Tarjányi Péter. Hozzátette:

Bahmut elfoglalása korántsem olyan fontos eleme a háborúnak, mint amennyi figyelmet kap, és amennyire komoly ütközetek zajlanak a város birtoklásáért, mivel a konfliktus az ország más pontjain fog eldőlni.

Tarjányi Péter arról is beszélt a Frontvonal e heti adásában, hogy a Wagner-csoport vezetője és az orosz hadsereg parancsnokai közötti kommunikációs háború hátterében nagyon komoly gazdasági érdekek állnak, mivel a putyini vezetés elképesztő jutalmakkal támogatja sikeres tábornokait. A biztonságpolitikai szakember hozzátette: Vlagyimir Putyin nagyon ügyesen játszik azzal, hogy időről időre felemel és előtérbe helyez katonai vezetőket, majd háttérbe szorítja őket – így biztosítja azt, hogy ne legyen köztük olyan, aki valós kockázatot jelenthet az ő pozíciójára.

Tarjányi ugyanakkor hozzátette: a katonai alakulatok vezetőinek és a mögöttük álló oligarcháknak a kialakult gazdasági verseny miatt egyáltalán nem érdekük, hogy a háború rövid időn belül véget érjen.

A Frontvonal legújabb adásában arról is beszélgettünk, hogy:

A Frontvonal korábbi adásait ide kattintva tekinthetik meg.

(Borítókép: Gáll Csongor és Tarjányi Péter 2023. május 30-án. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok