Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon a legjelentősebb az antiszemitizmus Európában

2023. június 1., csütörtök 18:17

Tíz európai ország lakosságát kérdezték meg arról, hogy mit gondolnak a zsidóságról, a zsidó emberekről. A felmérés alapján a magyar a legantiszemitább nép Európában.

Az ADL (Anti-Defamation League) szervezet tíz ország lakosságát kérdezte meg arról, hogy egyetértenek-e bizonyos antiszemita nézetekkel, sztereotípiákkal. A közvélemény-kutatás Belgiumra, az Egyesült Királyságra, Franciaországra, Hollandiára, Lengyelországra, Németországra, Oroszországra, Spanyolországra, Ukrajnára és Magyarországra terjedt ki – szúrta ki az RTL.

A megkérdezett embereknek 11 feltevésre kellett válaszolniuk, amelyek között olyanok szerepeltek, mint

A válaszadók elmondták, hogy mennyire értenek egyet ezekkel az állításokkal. A kutatók szerint amennyiben valaki a 11 kérdésből legalább hattal egyetért, akkor ő antiszemita nézeteket vallónak számít.

A felmérés megállapította: a magyar lakosság 37 százaléka vall antiszemita nézeteket, ami a legjelentősebb zsidóellenességet jelenti a vizsgált országok közül.

Ehhez képest az antiszemitizmus Lengyelországban 35, Ukrajnában 29, Oroszországban és Spanyolországban 26, míg Belgiumban 24, Franciaországban 17, Németországban 12, az Egyesült Királyságban pedig 10 százalék. Hollandia a legkevésbé antiszemita ország, ott a lakosság csupán 8 százaléka számít zsidóellenesnek.

A felmérés többek között megállapította, hogy Nyugat-Európa jóval kevésbé antiszemita, mint a kontinens keleti része.

A Mazsihisz elnöke szerint a kormány szétveri a hazai zsidóságot

Korábban írtunk arról, hogy kitört a háború a magyarországi zsidó egyházak között, ugyanis nemrég a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) új vezetősége is beszállt a háborúba, ami a három, Magyarországon működő zsidó egyház között robbant ki. A konfliktus forrása a szervezet korábbi vezetőjének, Deutsch Róbertnek a leváltása volt.

Heisler András, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetsége) elnöke szerint a Magyar Autonóm Izraelita Hitközség (MAOIH) bekebelezése a több száz éves magyar ortodox hagyományok felszámolását jelenti. Heisler András írásában kitér arra is, hogy az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) a NER része lett.

Heisler András Orbán Viktornak is nekiment, akinek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt a magyar kormány részéről.

Ezt követően Köves Slomó, az EMIH elnöke az Indexen jelentetett meg egy cikket, amelyben elmondta a véleményét a Mazsihiszről. Szerinte az egyház elkezdett szerepet vállalni a politikai életben is, mégpedig „baloldali és liberális irányultságú politikai aktivitásba” menekült a szervezet.

Rovatok