Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A magyar–szlovák interkonnektor kulcsfontosságú a földgáz beszállításában

2023. június 1., csütörtök 18:06 | aznap frissítve

Szijjártó Péter Oslóban tárgyalt a szlovákokkal, az interkonnektor új utakat nyitna a norvég földgáz felé.

Mint azt megírtuk, Szijjártó Péter a külügyminiszterek informális gyűlésén vesz részt Oslóban, ahol nyomatékosította, hogy Magyarország nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

A magyar külügyminiszter Oslóban most arról beszélt, hogy tárgyalásokat folytat Szlovákiával egy esetleges, norvég földgáz szállítását célzó megállapodás reményében.

Mint kijelentette:

Magyarország energiaellátásának biztonságához arra van szükség, hogy minél több szállítási útvonalon, minél több forrásból álljanak rendelkezésre az ország működtetéséhez szükséges energiahordozók.

„Néhány évvel ezelőtt sokan megkérdőjelezték, hogy vajon mi szükség van magyar–szlovák földgáz-interkonnektorra. Mára mindenki számára világossá vált, az ilyen összeköttetések később nyerik el az értelmüket” – tette hozzá.

A magyar–szlovák interkonnektor megnyithatja a tőlünk északra lévő, például norvég földgázforrásokhoz való hozzájutás lehetőségét. Norvégia a világ 3 legnagyobb földgázexportáló országának egyike, érdemes tehát felderíteni az együttműködés kínálta lehetőségeket.

Rovatok