Index Vakbarát Hírportál

A Budapesti Közművek több mint húszmilliárd forintot akar behajtani az állami kukaholdingon

2023. június 3., szombat 17:54

A Budapesti Közművek (BKM) elszámolási pert indított a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) ellen. A 24.hu úgy tudja, hogy a kereset tárgya a Budapesti Közművek részére 2019. január 1. és 2021. július 1. közötti időtartamra járó szolgáltatási díj. A BKM álláspontja szerint az NHKV által kifizetett összeg ugyanis nem fedezi a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásból származó költségeket. Az NHKV ugyanakkor nem tud róla, hogy bármilyen elmaradása lett volna, mivel a kereset előtt semmilyen jogszerű úton nem érkezett hozzájuk panasz.

A BKM a 24.hu megkeresésére megerősítette, hogy a „kukaholding” ellen keresetet indított, melyben több mint 21 milliárd forint szolgáltatási díjat kívánnak behajtani.

A Budapesti Közművek keresetet nyújtott be az NHKV-val mint alperessel szemben a Fővárosi Törvényszéknél mint eljáró bíróságnál. A kereset tárgya szolgáltatási díj megfizetése, a perelt összeg nettó 21 054 696 060 forint, valamint ennek a tárgyidőszakra vonatkozóan a szolgáltatási szerződésben rögzített elvek mentén számított kamatösszegei

– olvasható a BKM lapnak megküldött válaszában.

A per előkészületeiről Mártha Imre, a BKM vezérigazgatója már tavaly decemberben beszélt a 24.hu-nak adott interjúban. Ekkor azzal indokolta a kereset létjogosultságát, hogy szerinte a nemzeti kukaholding nem a szerződés szerinti összeget utalta el a szolgáltatásért.

Az NHKV szerint ugyanakkor nincs náluk „lejárt, kifizetetlen szolgáltatásidíj-számlája a fővárosi cégnek”. Kijelentették, hogy minden szolgáltatási díjat időben kifizettek, elszámolási vita pedig fel sem merült, mivel a BKM és a szemétszállítást végző Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) nem éltek jogszerű finanszírozási igénnyel.

Mártha Imre nem először indít pert a magyar állam ellen. Mint annak idején az Index is beszámolt róla, a BKM vezérigazgatója 2021-ben jogi lépéseket indított a kormánysajtó ellen, miután több lap is nagyzoló életmódjáról írt.

Rovatok