Index Vakbarát Hírportál

Demarsot kapott Kijevtől a kormány, mert a békét hirdető videójukban a Krím nem Ukrajna része

2023. június 3., szombat 14:36

„A háború folytatódik, és könnyen világméretűvé válhat, elég volt a háborúból” – hallható a kormány új, béketárgyalásokat sürgető videójában. A képsorokon Ukrajna térképe is kirajzolódik, azonban a Krím félszigetet nem ábrázolják Ukrajna részeként.

„Itt az ideje a békének” címmel jelent meg a magyar kormány YouTube-csatornáján egy videó, amely az orosz–ukrán háború lezárásának fontosságát hangsúlyozza.

A kampányon több ukrán portál is felháborodott, ugyanis

a videó Ukrajna térképét úgy ábrázolja, hogy annak nem része a Krím félsziget.

Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet, amelyet azóta országa részének tekint. Ukrajna eközben továbbra sem adja fel, visszaköveteli a tőle elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtja Oroszországot az annexió miatt.

Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

Demarsot intézett a magyar kormányhoz Ukrajna

Az ukrán külügy is reagált a videóra, mégpedig egy hivatalos szóbeli figyelmeztetéssel. A demars egyfajta szóbeli jegyzék a diplomáciában, amit egy írásbeli szokott követni, amennyiben nem javulnak a kapcsolatok.

A Krím félsziget Ukrajna részét nem képező területként való megjelölése ellentmond a hivatalos, Budapest által többször kinyilvánított álláspontnak, miszerint Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül

– olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

Kijev szerint Magyarországnak fel kellene hagynia a provokációval, és eleget kellene tennie az európai uniós, NATO-, valamint ENSZ-tagságból eredő kötelezettségeinek. Ugyanis az ukrán kormány szerint:

az Oroszország agresszív politikájával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz.

A kormány nem először bosszantja fel Ukrajnát

Mint írtuk, Orbán Viktor már pénteken is kiverte a biztosítékot az ukránoknál, ugyanis kijelentette, jelenleg „vérfürdő ellentámadást indítani”. Orbán Viktor szerint „mindenki lelkes Nyugaton az ukrán ellentámadást illetően”, azonban úgy fogalmazott, „ha támadok, akkor háromszor akkora a veszteségem, mint annak, aki védekezik” – mondta.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint a magyar kormányfő abszurd álláspontja sérti az EU értékeit és a nemzetközi jogot. 

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebook-oldalán reagált arra, hogy „Magyarország miniszterelnöke az ukrán ellentámadás kezdete előtt kijelentette, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”. Mint azt tisztázta, az ukrán fél világosan felvázolta álláspontját: „békés tárgyalások csak az orosz csapatok teljes kivonása után lehetségesek Ukrajnából”.

Rovatok