Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az államtitkár a nyugdíjemelésről

2023. június 3., szombat 10:48

A kormány folyamatosan figyeli az infláció alakulását, s ha erre szükség lesz, novemberben, adott esetben még előtte is korrigálja a nyugdíjakat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár.

Mint kifejtette, a 13. havi nyugdíjat jövőre is folyósítja a kormány, mégpedig teljes és emelt összegben. „A kifizetésre a szokásos időpontban, február elején kerülhet sor. A több mint 2,5 millió jogosult 13. havi nyugdíjára összesen 449 milliárd forintot fordítunk” – jegyezte meg Banai Péter Benő.

Az államtitkár optimistán nyilatkozott a kormány inflációs politikájáról: kitért arra, hogy ha a gazdasági folyamatok a kormány várakozásai szerint alakulnak, akkor a nyugdíjasok 2024 végén nyugdíjprémiumra számíthatnak. 

Az évközi nyugdíjemelésről kérdezték Varga Mihályt

Néhány napja a szocialista Komjáthi Imre arról kérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy a magyar kormány tervez-e nyugdíjemelést 2023 nyarán. A tárcavezető nevében és megbízásából Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt az országgyűlési képviselőnek.

A politikus az alábbi kérdéseket intézte Varga Mihályhoz:

Válaszlevelében Tállai András nem zárta ki a nyári nyugdíjemelést. Leszögezte, hogy a kormány elkötelezett a nyugdíjak értékmegőrzése mellett. „A nyugdíjak 2010 óta közel megduplázódtak, a vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal javult” – tette hozzá.

Amennyiben az évközi adatok alapján a kormány azt állapítja meg, hogy a becsültnél magasabb lesz az éves várható infláció mértéke, januárra visszamenőleg nyugdíjkorrekciót hajt végre, persze körültekintő tervezés után, hogy az államadósságot és a költségvetési hiányt csökkenő pályán tudja tartani. Ha a kormány kiegészítő nyugdíjemelésről hoz döntést, erről időben tájékoztatni fogja az érintetteket

– jelezte Tállai András.

Rovatok