Index Vakbarát Hírportál

Budaházy György elmondta, miért részesülhetett kegyelemben

2023. június 6., kedd 10:52

Egy interjúban beszélt terveiről a börtönből kiszabadult közéleti szereplő, Budaházy György. Korábban tizenhét év börtönbüntetésre ítélték.

Budaházy György a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy nem akar eltűnni a közéletből, hiszen még van mondanivalója. Hozzátette, hogy a közügyektől eltiltották, tehát nem szavazhat, és nem lehet képviselőjelölt.

A családjáról úgy nyilatkozott, hogy bár meghurcolták őket, nem mentek tönkre pszichésen amiatt, ami velük történt. Úgy véli, sokan kiálltak mellette, és segítették.

Az áprilisban kapott köztársasági elnöki kegyelemről kiemelte: 

Kegyelmet kaptunk, de nem kaptunk igazságot. Egy olyan dologért, amiért nem is kellett volna börtönbe kerülni. Az egész eljárás abszurd volt. 

Budaházy György hozzátette, hogy hálásak az ügy lezárásáért, de „nem érzik kereknek az egészet”. Mint mondta, három vádlott-társuk ügye még függőben van, így addig nem tudnak felszabadultan örülni a saját kegyelmüknek sem.

Az interjúban arról is szó esett, hogy voltak, akik támadták Novák Katalin köztársasági elnököt a kegyelmi döntés miatt. 

A börtönből kiszabadult közéleti szereplő „undorítónak és felháborítónak” tartja ezeket a nyilatkozatokat, mivel szerinte „sokan nem tudják, hogy ennek szokása volt és van. A rabok várják a pápát, mert „szokás amnesztiát adni ilyenkor”.

„Náci terroristának, fasisztának nevezni engem agyrém”

Budaházy György az őt illető jelzőkről úgy fogalmazott: „náci terroristának, fasisztának nevezni engem agyrém”. Hozzátette, hogy a bíróság kimondta, hogy nem terroristák, és hasznos tagjai a társadalomnak. 

Ezt követően arról is beszélt, hogy miért részesülhetett köztársasági kegyelemben.

2006 kitárgyalatlan maradt. Talán felismerte a Fidesz, hogy minket még mindig meghurcolnak, szemben Gyurcsányékkal, az igazi bűnösökkel. A társadalmi megbékélés felé el lehetett így lépni, de mindez nem pótolja az ő felelősségre vonásuk hiányát

– összegezte.

Miért tartóztatták le Budaházyt?

Az elkövetők a 2007–2009-es időszakban követtek el Molotov-koktélos vagy robbantásos támadásokat az akkori kormánypártok, az MSZP- és az SZDSZ-pártirodánál és a politikusok otthonánál.

Célpont volt például a Gyurcsány-kormány titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a vidéki háza, Hiller István egykori szocialista oktatási miniszter és Kóka János SZDSZ-frakcióvezető ingatlana. Felgyújtották a Vörös Csepel nevű szórakozóhelyet, a Broadway Jegyiroda kirakatát és két melegbárt is. A vádpontok között szerepelt még egy székesfehérvári bankautomata felrobbantása is, pénzszerzési céllal.

A magát Magyarok Nyilainak nevező csoport akcióiban nem sérült meg senki, kivéve egy esetet, Csintalan Sándor megverését – emiatt a súlyos testi sértés is a vádpontok közé került. Csintalan Sándort, a Hír TV korábbi műsorvezetőjét 2007 decemberében az otthonánál, egy teremgarázsban négy álarcos verte véresre vascsövekkel.

A vádlottak többsége a büntetőeljárásban tagadta a vádakat, de volt a 17 ember között olyan is, aki terhelő vallomást tett saját magára és másokra is. A bíróság az ügyészségnek adott igazat a vádpontok többségében. 

Tavaly decemberben Novák Katalin elnöki kegyelemben részesített több embert is. Akkor hét személy esetében eljárási kegyelemről döntött a köztársasági elnök, ezek voltak azok az emberek, akiket már az elsőfokú bíróság is felmentett. 

Novák Katalin akkor azt is hangsúlyozta: több ember esetében is nagyon súlyos vádakról van szó, és az ő ügyükben majd a másodfokú ítélet meghozatala után dönt arról, hogy kegyelmet ad-e nekik. 

(Borítókép: Bődey János / Index)

Rovatok