Index Vakbarát Hírportál

Golfkocsinál alig nagyobb kukásautókat vetnek be Budapesten

2023. június 7., szerda 16:39

A keskeny utcákba könnyebben beférnek a kis méretű kukásautók, az elektromos meghajtástól pedig azt várják, hogy csendesebb lesz Budapesten a szemét összegyűjtése és elszállítása.

A fővárosi kukások 250 darabos köztisztasági gépállományának átlagéletkora 9,5 év. A legöregebb szolgálatban lévő célgép 23,5 éves és 430 000 km-t tett meg Budapest útjain, most viszont újabb célgépekkel fiatalították a gépparkot – írta a Budapesti Közművek. 

Az új, elektromos járművek az utcai kukák ürítését és az összesöpört szemét elszállítását segítik. A lakosság főként a ligetes és keskeny utcákkal szegélyezett területeken találkozhat velük.

Ezek a járművek egy töltéssel akár 120-140 kilométert is meg tudnak tenni és a szűk, nehezen megközelíthető helyszíneken is könnyebben, szinte zajmentesen tudnak közlekedni. Azt várják tőlük, hogy egyszerűbbé és környezetkímélőbbé, mi több, csendesebbé is válik az utcai hulladékgyűjtők ürítése.

A frissen beszerzett gépek további újdonsága, hogy vannak köztük osztott rakfelületűek, vagyis egyszerre több hulladékfajtát képesek elkülönítve szállítani. A kisebb billenthető járművek több mint 2 köbméter, a nagyobb, ugyanilyen konstrukcióval kialakított célgépek ennek közel dupláját, a szelektív hulladékot is begyűjtő járművek pedig 6 köbméter hulladékot tudnak elszállítani.

Rovatok