Index Vakbarát Hírportál

Összesen 600 millió forint értékben vásárol szőlőt a miniszterelnök lánya

2023. június 9., péntek 13:48

Két szerződéssel 94 hektár termelőföldhöz juthat hozzá Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István. A szőlő egy része már korábban is az Orbán család birtokában volt, most pedig – ha minden jól alakul – a szőlő újra a családhoz kerülhet.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb gyermeke a tokaj-hegyaljai Sárazsadányban vásárol 34 hektár szőlőt, legelőt és gyümölcsöst mintegy 273 millió forint értékben.

Az üzlethez hozzátartozik, hogy Tiborcz István – Orbán Ráhel nevében – részben ugyanazokat a földeket vásárolná vissza, amelyeket a kormányfő felesége, Lévai Anikó közel húsz éve, a család vagyonosodása körül kitört botrány idején egyszer már eladott.

Most az atlatszo.hu megtudta: a sárazsadányi birtok mellett Orbán Ráhel és férje további 60 hektárra kötött szerződést, az ebben szereplő földek Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Mádon és Tokajban vannak, és 

összesen 327 millió forintért cserélnek gazdát.

Az eladó dr. Molnár Péter, a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens, a Tokaj Nobilis Bt. társtulajdonosa, valamint a Patricius Borház Zrt. ügyvezetője és egyben birtokigazgatója.

A portál számításai szerint a házaspár így két szerződéssel összesen 94 hektárnyi földhöz juthat hozzá összesen 600 millió forintért a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ha mindkét adásvétel végbemegy, és egyik földrészletre sem lesz elővásárló.

A hatályos szabályozás szerint termelőföldet csak földműves vásárolhat, de ez nem jelent gondot, hiszen Orbán Ráhel is szerepel a nyilvántartásban, a Fejér megyei kormányhivatal még 2021-ben regisztrálta.

A földeket hivatalosan a miniszterelnök lányának férje, Tiborcz István vásárolta.

Rovatok