Index Vakbarát Hírportál

Több kitüntetést is kiosztott Polt Péter az ügyészség napja alkalmából

2023. június 9., péntek 18:19

Polt Péter legfőbb ügyész kitüntette Franz Plöchl osztrák legfőbb ügyészt és Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnökét az ügyészség napja alkalmából pénteken – tudatta a Legfőbb Ügyészség közleményben az MTI-vel.

Polt Péter a Pro Cooperatione Emlékérmet adományozta a magyar és osztrák ügyészi szervek közötti magas színvonalú szakmai együttműködésért az Osztrák Köztársaság legfőbb ügyészének.

Kitüntette továbbá Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara örökös tiszteletbeli elnökét a magyar ügyészséggel való szakmai együttműködés érdekében nyújtott kiemelkedő munkásságáért.

Az ünnepségen a legfőbb ügyész kiemelte: az állam büntetőigényének eredményes érvényesítése elképzelhetetlen nemzetközi bűnügyi együttműködés nélkül.

A kölcsönös bizalom megteremtéséhez és erősítéséhez jelentős mértékben hozzájárul, ha az egyes tagállamok alkotmányos szervei a kétoldalú kapcsolataikat külön is fejlesztik, megismerve egymás normatív környezetét, jogalkalmazási módszereit, jó gyakorlatát.

Mindennek kiváló példája az osztrák–magyar ügyészi együttműködés.

Polt Péter hangsúlyozta: hasonlóan jelentős szerepe van az egyes hivatásrendek közötti harmonikus szakmai viszonynak, a Magyar Ügyvédi Kamara és Magyarország ügyészsége közötti szakmai kapcsolat a kölcsönös tiszteletre épül.

Az eseményen Franz Plöchl bemutatta az osztrák ügyészség rendszerét, és kitért az igazságügyi minisztertől független, autonóm szövetségi ügyészség létrehozására irányuló ausztriai reformtörekvésekre.

Bánáti János pedig kiemelte: az ügyészség és az ügyvédség közös célja a jogállam működésének biztosítása.

Polt Péter az ügyészség napja alkalmából a testület tagjainak is díjakat és elismeréseket adott át. Az első ügyészi törvény kihirdetésének évfordulója 1871. június 10., így 1991 óta ez az ügyészség ünnepnapja.

Rovatok