Index Vakbarát Hírportál

Ismét tornádót kaptak lencsevégre Magyarországon

2023. június 9., péntek 14:17

Több felvételt is készítettek arról a tornádóról, amely péntek délelőtt tűnt fel Szombathely közelében.

Az időjárási jelenséget Szombathelyen a határ túloldalán fekvő Rohonc község környékén rögzítették – közölte az Időkép. Hozzátették, a felvételek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy nem tubáról van szó, hiszen a tölcsér többször is elérte a felszínt.

Ez már az ötödik tornádó az idei évben Magyarországon. Ahogy az Index beszámolt róla, csütörtök délután Miskolc környékén is lecsapott egy tornádó. 

Újabb záporok jöhetnek, kiadták a másodfokú riasztást

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtt. A korábban Pest és Nógrád vármegyékre kiadott másodfokú riasztást pedig visszavonták.

Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Pénteken és szombaton országszerte kialakulhatnak zivatarok, amelyek egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak. 

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz.

A tájékoztatás szerint rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze. Villámárvízre az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek.

Rovatok