Index Vakbarát Hírportál

Dobrev Klára keresi a választ, hogyan lehetne újra csábító, amit kínál

2023. június 10., szombat 10:33

A szociáldemokrácia válságban van, a radikális jobboldal egyre inkább erősödik - nyitotta meg Dobrev Klára szombaton a konferenciát, ahol a baloldal népszerűségének csorbulását és a populizmus térnyerését vizsgálták. A DK-s árnyék-miniszterelnök és EP-képviselő szerint Orbán Viktor kormánya populista, és a radikális jobboldalhoz húz, csak „a közösségek megerősítésével” lehet küzdeni ellene.

 „A szociáldemokrácia válságban van, a radikális jobboldal egyre inkább erősödik, ezt láthatjuk Le Pen, Erdogan és Putyin példájából” – világított rá Dobrev Klára egy szombaton megrendezett budapesti konferencián.

Ha megkérdezzük, hol a legnagyobb veszélye az illiberalizmusnak, mindenkinek Magyarország jut az eszébe

– mondta az árnyék-miniszterelnök. Megjegyezte, hogy amikor a populizmus veszélyéről beszélünk, akkor nem csak a baloldal van válságban. Rámutatott, hogy a német konzervatív oldal is tanácskozik arról, hogy mit jelent a szélsőséges jobboldal terjedése. Szerinte az elmúlt évtizedben jelent meg igazán újra veszélyként a szélsőségesség veszélye, a populizmus és az illiberalizmus népszerűségének növekedése.

Megjelennek összeesküvés-elméletek gonosz politikusokról, ez leegyszerűsítés

– fogalmazott Dobrev Klára. Kijelentette, hogy nem érdekli, mi zajlik Orbán Viktornak vagy Putyinnak a fejében, azzal foglalkozik inkább, hogy miért szorongnak az emberek. Mert szerinte úrrá lett a magyarokon a szorongás, mivel „nem kapnak választ a kérdéseikre”. Félnek a mesterséges intelligenciától és a klímakatasztrófától.

Fiatalok milliói azt tapasztalják, hogy az ő életük kilátástalanabb, mint a szüleiké volt

– állapította meg az EP-képviselő. Szerinte a jobboldal szándékosan szétveri a szerveződéseket, az egységet, hogy könnyebben rá tudja erőltetni az akaratát az emberekre. Rámutatott az ellenségkép teremtésére is.

Jöttek az illibek, az összeesküvés-hívők, a Brexit. Putyin azt mondja, az ukránok tehetnek mindenről, Erdogan azt mondja, hogy a gonosz ellenzékiek. Orbán pedig állítja, hogy Soros, Brüsszel, migránsok, bármi, csak nem ők. Minden problémára van egy rendkívül egyszerű és rossz válaszuk

– mondta a DK-s árnyék-miniszterelnök. Megjegyezte, hogy ennek ellenére mással kell foglalkozniuk, mégpedig azzal, hogy mit kell másképpen tenniük. Közösségeket akarnak építeni, segíteni a társadalom veszélynek kitett rétegeit. „Egyenlőbb, igazságosabb társadalmat szeretnénk” – tette hozzá. 

Elfordulás, visszatalálás

„A szociáldemokrácia, a szélsőjobboldal és a populizmus jövője Európában és Magyarországon” címmel tart nagykonferenciát az Új Köztársaságért Alapítvány, a Friedrich Ebert Stiftung és a FEPS szervezésében.

A konferencián többek között arra keresik a választ, hogy miért fordultak el a társadalom bizonyos rétegei a baloldaltól, és hogyan találhatnak vissza hozzá. Emellett úgy vélik, hogy sokan fordulnak a szélsőséges, radikális jobboldal felé, és a populisták zsebében „veszélyes recept” lapul.

A konferenciát Dobrev Klára, az Új Köztársaság Alapítvány elnöke, árnyék-miniszterelnök, európai parlamenti képviselő nyitotta meg, őt követi Cas Mudde politológus, egyben a Georgia Egyetem professzorának előadása.

(Borítókép: Dobrev Klára 2022. október 29-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok