Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint penészes kenyér és várólisták jellemzik a magyar egészségügyet

2023. június 25., vasárnap 14:15

Mikor itthon több évtizedes tb-fizetés után igénybe veszi valaki az egészségügyet, gyakran hosszú várólistákkal kell számolnia, és akár penészes kenyeret kaphat a kórházban – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatón Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a „durva alulfinanszírozás” sok helyen megmutatkozik itthon, kiváltképp az egészségügyben. 

Magyarországon a GDP 3,7 százalékát költjük az egészségügyre, miközben az Európai Unió átlaga ennek a duplája, hét-nyolc százalék 

– fejtette ki Szendefy Mária.

Szektorsemleges finanszírozást követelnek

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vezesse be a szektorsemleges finanszírozást, amelynek

az a lényege, hogy azt is finanszírozzuk, ha a betegek a magánellátásba kényszerülnek

– mondta Szendefy Mária. Hozzátette: szorgalmazzák, hogy legalább ugyanazt az összeget, amit az állami kórházaknak a társadalombiztosítás kifizet, fizesse ki a magánellátóknak is.

Megjegyezte: ha az állam beszáll a magánellátásba, akkor szabályozóként is felléphet, amit szerinte indokol, hogy „a magánellátók gyakran a valódi költségek többszörösét számlázzák ki a betegeknek”.

A szűrővizsgálatok, diagnosztikai vizsgálatok, nőgyógyászati-szülészeti ellátások esetében hatósági ár bevezetése is indokolt lehet

– idézte az LMP politikusának szavait az MTI.

Szendefy Mária elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a kórházi koszt gyakran gyenge minőségű”. Az LMP azt javasolja, vezessenek be egy méltányos normatívát, „amiből ki lehet hozni egy normális étkezést”.

Rovatok