Index Vakbarát Hírportál

Kínai akkumulátorgyár épül Fóton

2023. június 28., szerda 15:01

A BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházással akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Fóton, amely első körben száz új munkahelyet hoz létre – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a kínai Sencsenben.

Szijjártó Péter közölte, a BYD vállalat tovább növeli magyarországi jelenlétét azzal, hogy Fóton épít üzemet, ahol

nem gyártják, hanem csupán összeszerelik az elektromos akkumulátorokat.

A körülbelül tízmilliárd forint értékű, hamarosan elkészülő beruházás első körben száz új munkahelyet teremt, a kormány ehhez nagyjából egymilliárd forintos támogatást biztosított – tájékoztatott a miniszter.

Ez a beruházás növeli Magyarország szerepét az európai elektromosautó-ipari átállásban, megerősíti azt a vezető szerepet, amelyet Magyarország ebben a gazdasági folyamatban betölt, hozzájárul ahhoz, hogy a magyar munkahelyek biztonságban legyenek, s ahhoz, hogy a jövendő legfontosabb iparágában Magyarország újabb kapacitásokat tudjon magához vonzani

– jelentette ki Szijjártó.

„Az elektromosautó-ipar határozza meg a világgazdaság következő éveit”

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a BYD ma a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, míg az elektromos akkumulátorok terén a második legnagyobb szereplő, továbbá a távközlésben, a telekommunikációban és az informatikában is a globális élvonalban van.

Rámutatott, hogy a cég Komáromban elektromos buszokat gyárt, amelyek rendkívül népszerűek mind Magyarországon, mind Európa többi részén. A londoni tömegközlekedésben például 80 százalék körüli a részarányuk. Kiemelte, hogy hazánkban a kormány támogatásával az önkormányzatok folyamatosan cserélik le régi környezetszennyező buszaikat elektromosra, és az ilyen, újonnan forgalomba állított járművek mintegy 42 százalékát a BYD adja.

„Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az elektromos buszok tekintetében a kínaiak abszolút piacvezető pozícióra tettek szert” – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy 

az elektromosautó-ipar határozza meg a világgazdaság következő éveit és évtizedeit. Ezt az átállást visszafordíthatatlan folyamatnak nevezte, amelynek nyomán gyakorlatilag teljesen új iparág jön létre.

„Ez abból a szempontból jó hír, hogy a közúti közlekedés elektromos alapokra történő átállítása nélkül a környezetvédelmi célokat egyszerűen lehetetlen lenne elérni, mivel a világon kibocsátott valamennyi káros anyag 14 százaléka a közúti közlekedésből származik” – figyelmeztetett.

Leszögezte, hogy ezen szektor beruházásaitól függ, hogy mely országok milyen gyorsan fejlődnek majd hosszú távon.

Azok az országok, amelyek az elektromosautó-ipari beruházások egy nagyobb részét magukhoz tudják vonzani, sokkal gyorsabban fognak növekedni, mint a többiek, sokkal több új munkahelyet fognak tudni létrehozni, sokkal több munkahelyet fognak tudni megvédeni és sokkal jobban tudják növelni a saját gazdaságuk technológiai színvonalát. Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb hozzájárulást tudnak adni a világ környezetvédelmi céljainak eléréséhez

– hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter többek között találkozott Sencsen polgármesterével, a Sunwoda akkumulátorgyártó cég alapítójával és a BYD vezérigazgatójával is.

Rovatok