Index Vakbarát Hírportál

Állva utaznak a Balaton felé a MÁV járatán

2023. július 6., csütörtök 20:25

Egyik olvasónk számolt be arról, hogy hetente utazik a Balatonfüred felé közlekedő Katica sebesvonaton, amelyen sosincs elég ülőhely. Mint írta, nyáron, munkaidő után sokan utaznak a magyar tenger felé, a MÁV mégsem küld elég hosszú szerelvényeket. A vonat jegykezelője elmondta, már jelezték a problémát, azonban egyelőre nem született megoldás az ügyben.

Rendszeresen alakul ki tömeg a Balaton északi partja felé tartó és a Budapest Déli pályaudvarról 16:30-kor induló Katica Interrégió vonaton. Az Index olvasója arról számolt be, hogy a járat szinte mindig több utast szállít, mint amennyi ülőhelye van. Hozzátette, Kelenföldön mindig bedugul a vonat, ezért aki nem akar állva utazni, jobb, ha a Déli pályaudvaron száll fel.

A jelenség oka, hogy nyáron, munkaidő után sokan utaznak a Balaton felé.

Olvasónk közölte:

Ránézésre egy jó 30-50 ember állva maradt, és legalább Székesfehérvárig, ahol azért sokan leszállnak, nem is lesz másképp.

Hozzátette, a jegykezelő elmondta neki, hogy rendszeresen jelentik az adott járat telítettségét, és

a késő délutáni időszakban általános a 110-130 százalékos telítettség a Balaton felé tartó járatokon.

A vasúttársaság dolgozója olvasónk szerint hozzátette, reméli, hogy jelentésük egyszer célba ér, és hosszabb szerelvényeket küldenek az érintett vonalon.

Frissítés: Reagált a MÁV

A Katica InterRégió vonat zsúfoltságáról kérdeztük a MÁV-ot, a vasúttársaság az alábbi választ küldte szerkesztőségünknek:

A Katica InterRégió vonatok hétfőtől csütörtökig 1 FLIRT motorvonattal járnak, péntektől vasárnapig azonban – a nagyobb utasforgalom lebonyolítása érdekében – dupla motorvonat közlekedik, mely jelentős többlet férőhelyet biztosít az utasok számára. Mindezeknek köszönhetően ezeken a járatokon túlzsúfoltság rendkívül ritkán alakul ki, ami természetesen nem vigasz azoknak az utasoknak, akik valamilyen okból kivételesen mégis ezt tapasztalják utazásuk során.

Mint írták, „azoknak az utasainknak, akik Kelenföld és Székesfehérvár között rendszeresen utaznak, a MÁV-START ajánlja a Kelenföldről 16.12-kor induló Z30-as, a 16.45-kor induló G43-as vonatot, továbbá a 17.07-kor induló Göcsej InterCity vonatot. Akik pedig biztos ülőhelyet szeretnének az utazásukkor, azoknak a 16.42-kor induló Balaton IC-t, a 17.07-kor induló Göcsej InterCity IC kocsiját és a 17.12-kor induló Kék Hullám InterCityt javasolja a vasúttársaság.

Hozzátették,

A Balaton és a Kék Hullám InterCitykben az IC minőségű kocsikban elővételesen 650, aznap 990 forint a helyjegy, a nem IC minőségű kocsikba pedig 300 forint. Mindkét járaton található fedélzeti vendéglátás, így kényelmesebbé is tehető az utazás.

Rovatok