Index Vakbarát Hírportál

Csak éjjel vetíthetné a Pride-ot beharangozó kisfilmet az RTL, ezért közigazgatási pert indít

2023. július 15., szombat 06:04

Közigazgatási pert indít az RTL Magyarország a Médiahatóság határozata ellen, amelyből kiderült, a Pride-ot beharangozó kisfilm csak éjjel sugározható, mert az nem társadalmi célú. Július 15-én délután veszi kezdetét Budapesten a Pride felvonulás.

A Pride-hónap alkalmából festette rá egy VIII. kerületi padra bő egy hete az Amnesty International Magyarország, hogy: nyitott, szabad, boldog, emellé pedig szivárványszínű festést is kapott a köztéri ülőalkalmatosság. Azóta ez a pad az ország leghíresebbje lett, és már mindenki festeni akarja, sőt sajnos festette is, így el kellett szállítani a padot, mert megsérült.

Az Amnesty igazgatója szerint az, hogy még egy padon sem tűrik el a szivárványszíneket, a kormány évek óta felépített, kirekesztő politikájának eredménye.

2023-ban elfogadhatatlan az, hogy a magyar társadalom egy több százezeres kisebbségi csoportját nem lehet Budapest közterületein egy egy négyzetmétert elfoglaló padon reprezentálni

– mondta Víg Dávid, az Amnesty International Magyarország vezetője az RTL Híradónak.

A Líra rekordméretű bírságot kapott

Nem sokkal korábban pedig tizenkét millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Fővárosi Kormányhivatal a Líra Kereskedelmi Kft.-vel szemben. Ennek oka az volt, hogy a Heartstopper – Fülig Beléd Zúgtam (Szívdobbanás) című kiadványok forgalmazási körülményei nem voltak megfelelőek.

A vizsgálat megállapította, hogy az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat, és forgalmazásuk sem zárt csomagolásban történt.

Nyáry Krisztián író, a Líra kreatív igazgatója a Reggeliben azt mondta erről, hogy a törvény alapján nem lehet tudni, pontosan mit kell lefóliázni és mit nem.

Nem lehet például tudni, hogy egy könyvesboltban egy felnőtteknek szóló könyv, ami megjeleníti például a homoszexualitást, azt be kell-e fóliázni, mert néha csak a gyermekkönyvekről van szó, néha általánosan fogalmaznak. Tehát például ha mi ezt a könyvet kiemeljük és áttesszük a felnőttek közé, járt-e volna büntetés vagy sem

– fogalmazott.

A Pride nem társadalmi célú – legalábbis a Médiahatóság szerint 

A Szivárvány Misszió Alapítvány Pride-ot beharangozó animációs filmjén az látható, ahogyan két rajzolt lány figura görkorcsolyázik és gördeszkázik, majd összeérintik a homlokukat.

Azonban csak este 10 és hajnali 5 között sugározhatta volna az RTL, mert nem társadalmi célú reklám.

Legalábbis az NMHH szerint. A Médiatanács úgy véli, a videó a homoszexualitást népszerűsíti, ami rossz irányban befolyásolhatja a kiskorúakat. Az RTL Magyarország közigazgatási pert indít, mert nem ért egyet a tanács határozatával.

38 ország figyelmezteti Magyarországot a Pride miatt

Az Egyesült Államok, Németország és 36 másik ország nagykövetsége a szombati budapesti Pride felvonulás előtt nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt, hogy védje meg az LMBTQ emberek jogait, és törölje az őket diszkrimináló törvényeket.

A gyülekezés az eseményre 14.00-kor kezdődik, és 20.00-kor ér véget. Csernus Ádám nyitja meg az eseményt, 14.45-kor színpadra lép a Vajdahunyad vára előtti zöld térség árnyas fái alatt, majd a menet 15.00 körül indul el a szabadság körútjára.

Az eseményen fellép az MTV platóján Steiner Kristóf, jelen lesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd – A Zöldek Pártja, a Tilos Rádió, a Momentum Mozgalom, valamint felszólal Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman is. 

A vár előtt, 20 órakor véget ér az esemény, de este 10-től a Budapest Parkban folytatódik a nap egy Rainbow Partyval, az ország legnagyobb LMBTQ-bulijával. 

Az orosz parlament alsóházának is fontosabb a nemzet, mint az egyének jogai

A transzneműek jogait korlátozó törvénytervezetet fogadott el pénteken az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma.

 A tervezet megtiltja a hormonkezelést és a nemi átalakító műtéteket, valamint a nem módosítását a személyes dokumentumokban; nem teszi lehetővé a transzneműek házasságát, továbbá kizárja őket a gyermek örökbefogadásából és felügyeletéből. Ez utóbbi szabályozás ugyanakkor nem visszamenőleges hatályú, így a már örökbefogadott gyerekeiket tovább nevelhetik a transznemű vagy részben transznemű párok – emlékeztet az MTI.

Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke Telegram-csatornáján a szavazás kapcsán azt írta:

olyan döntésről van szó, amely megvédi a polgárainkat és a gyerekeinket.

Negatív ellenpéldaként említette az Egyesült Államokat, ahol tudomása szerint az utóbbi tíz évben jelentősen emelkedett a nemi átalakító műtétek száma. Mint mondta, ez Oroszország számára elfogadhatatlan lenne, mert „olyan folyamat, amely a nemzet rendellenes fejlődéséhez vezet”. Vélhetően az sem segít sokat egy nemzet fejlődésén, ha háborút indít egy másik ország ellen.

Rovatok