Index Vakbarát Hírportál

„Olajos gőz robbant, mindenki meg volt őrülve” – így élték át a történteket a hodászi vonat utasai

2023. július 19., szerda 07:56

Egy motorvonat tartályából kiáramló gőz több utasnak égési sérülést okozott a MÁV egyik személyvonatán, Hodásznál. A robbanásban egy férfi és egy nő is első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett. A többi utas pánikba esve kezdett menekülni a forró gőzzel telítődött vonatról. Minden sérültet a mátészalkai kórházban láttak el.

„Hatalmas pukkanást hallottak az ülés alatt, és mindent beterített a forró, olajos gőz” – ezt mondta az a házaspár az RTL-nek, akik akkor sérültek meg, amikor az ülésük alatt szétrepedt a felhevült hűtővíztartály hétfőn a MÁV egyik személyvonatán, Hodásznál.

A Mávinform tájékoztatása szerint a kiáramló gőztől égési sérülést szenvedett több utas is. A társaság tájékoztatása szerint a motorvonat hűtővize – feltehetően műszaki hiba miatt – felforrt, és a tartályból kiáramló gőz több utasnak égési sérülést okozott.

Pánikszerűen menekültek az emberek a vonatról

A robbanásban a férfi és a nő is megsérült, első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedtek. Hirtelen fel sem fogták, mi történt. A kiömlő gőztől alig láttak. A többi utas pánikba esve kezdett menekülni a forró gőzzel telítődött vonatról.

Mintha tűvel szurkálták volna az ember bőrét. Olajos gőz robbant! Mindenki meg volt őrülve ott, egymásnak szaladgáltak

– mesélték.

Volt, aki megpróbálta terelni az embereket.

Egy biztonsági őr a hátamnál ült és mondta, hogy rohanjanak! Meneküljenek! És akkor elkezdett egyszerre rohanni mindenki, a párom elesett, de miközben felállt, megütötte a vállát meg a karját is. Vérzett is, de nem vettük észre, csak a forró levegőt, a meleget éreztük

– elevenítette fel a történteket az asszony.

A rendőrség szerint valaki mulaszthatott

Tíz ember ült abban a kocsiban, amelyben megrepedt a felhevült tartály. Egy ugyanolyan szerelvény volt, mint ami hétfőn szállította az utasokat Debrecenből Fehérgyarmatra. A házaspár mezítláb, minden értékét hátrahagyva szállt le a vonatról. Leültek az árnyékba. Ezután tudatosult bennük, hogy megsérültek, ugyanis nem bírtak lábra állni. Kútvízzel locsolták a lábukat, amíg megérkeztek a mentők.

Minden sérültet a mátészalkai kórházban láttak el, köztük egy 13 éves kisfiút is.

A kórház azt írta, hétfőn hét sérültet hoztak hozzájuk a mentők Hodászról. Hat ember az ellátás után hazamehetett. Egy férfit azonban – aki úgy tudjuk, a vonatot kísérő biztonsági őr – a vállát és tarkóját ért égési sérülései miatt még bent tartanak az orvosok. De az ő állapota is kielégítő. A MÁV hat sérültről írt, a biztonsági őrt is beleértve.

A Híradónak nyilatkozó szakorvos szerint a gőz legalább ugyanolyan súlyos sérüléseket tud okozni, mint a tűz vagy a nagyfeszültségű áram. A felépülés akár hetekig is eltarthat. A rendőrség szerint valaki mulaszthatott, a vonaton megégett utasok balesetét ugyanis foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával, büntetőeljárásban vizsgálják.

Rovatok