Index Vakbarát Hírportál

Több éve lejárt élelmiszerekből főztek egy balatoni étteremben

2023. július 27., csütörtök 15:24

A balatoni vendéglátóhelyeket ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. Többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg. A legkirívóbb esetben több mint két tonna lejárt élelmiszert találtak.

Nyári szezonális ellenőrzés-sorozatot tartott a Nébih a Balaton környéki vendéglátóhelyeknél – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Megjegyezték, hogy a vizsgálatok fókuszában főként a higiéniás állapotok, az alapanyagok nyomonkövethetősége, valamint azok kezelésének ellenőrzése került. Kiemelték, hogy a vendéglátóhelyek összességében pozitív képet mutattak, kisebb hiányosságok azonban akadtak.

A szabálysértések között említették, hogy ismeretlen eredetű, lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszereket tároltak az egységekben. A legkirívóbb esetben 2019-ben lejárt fűszert, valamint több, 2021-ben, valamint 2022-ben lejárt alapanyagot is találtak az ellenőrök.

A jogsértő termékek összmennyisége megközelítette a két tonnát.

A hatóság ezeket kivonta a forgalomból, valamint megtiltotta az ismételt forgalomba hozatalt és a felhasználást. Az eljárások és a bírságok megállapítása folyamatban van.

A balatoni vendéglátóhelyek a mostani összehangolt, kiemelt szezonális ellenőrzéseket követően is számíthatnak további ellenőrzésekre – olvasható a Nébih közleményében.

Rovatok