Index Vakbarát Hírportál

Montenegróban fogták el a magyar dílert

2023. augusztus 14., hétfő 09:28

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 35 éves férfival szemben, aki kábítószerek nagybani kereskedelmével foglalkozott Budapesten és annak környékén, több társa közreműködésével. A nyomozók 2021 januárban, egy budapesti mélygarázsban több mint 80 kilogramm marihuánát foglaltak le. A férfi ekkor külföldre szökött, végül több hónapos bujkálást követően Montenegróban, nemzetközi elfogatóparancs alapján került kézre. Az ügyben összesen 12 vádlott van.

A vádirat szerint a 35 éves, magyar–horvát állampolgárságú férfi 2021 januárja előtt rendszeresen, nagykereskedelmi mennyiségben kereskedett marihuánával és kokainnal Budapesten, illetve annak vonzáskörzetében.

A vádlott által szervezett drogkereskedésben több társa is közreműködött. Volt olyan bűntársa, aki a vádlott által nagy mennyiségben beszerzett kábítószerek tárolását, raktározását intézte, egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában. Két másik társa pedig a drog szállításában működött közre, a vádlott által adott utasítások alapján. Közülük az egyik férfi, 2021. január 28-án, a vádlott utasításait követve, csaknem 46 kilogramm marihuánát vett át, amit ezután a fenti, XIII. kerületi mélygarázsba szállított. A vádlott szintén drogszállítással megbízott másik embere pedig másnap, 2021. január 29-én, egy kábítószer elrejtésére átalakított gépkocsival, további mintegy 22 kilogramm marihuánát vett át, amit ő is a már említett mélygarázsba szállított. A mélygarázsnál a raktározást intéző vádlott-társával éppen a kábítószer kirakodását végezték, amikor a nyomozók lecsaptak rájuk, és mindkettőjüket elfogták.

A nyomozók a kutatás alatt a mélygarázsban további 13 kilogramm marihuánát találtak, amit ugyancsak lefoglaltak. Az időközben helyszínre érkező 35 éves vádlott a rendőri intézkedést észlelve elmenekült, majd külföldre szökött, végül több hónapos bujkálást követően Montenegróban, az ellene kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján került kézre.

Az ügy három másik, szintén kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó vádlottja – egy testvérpár és a barátjuk – az általuk értékesített kábítószerek közül a marihuánát részben a 35 éves vádlottól vásárolták meg. A vádlottak az általuk beszerzett marihuánát a nagyobb mennyiség, ezáltal nagyobb haszon érdekében jellemzően más vegyülettel keverték, a hatásfok növelése érdekében pedig új pszichoaktív anyagokkal permetezték be. 

A testvérek felkérésére egy további vádlott feladata az volt, hogy a kábítószerekre nagybani vásárlókat találjon, és ezért – az eladott mennyiségtől függően – 100 000 és 300 000 forint közötti közvetítői díjat kapott. A vádlottak között van két ilyen viszonteladó vásárló, akik rendszeresen vásároltak kábítószert a saját ismerőseik részére. Egy további vádlott az értékesített kábítószerek szállításában vett részt.

A testvérpár 2021 szeptemberében történt elfogásakor, az általuk használt gépkocsiban a nyomozók összesen több mint 26 kilogramm marihuánát találtak, a hozzájuk köthető budapesti, illetve biatorbágyi ingatlanokban pedig további kábítószereket, új pszichoaktív anyagot, valamint a drogkereskedelemhez szükséges eszközöket foglaltak le a nyomozók.

A testvérek egyikének felesége, a férje, illetve sógora elfogásának hírére, megpróbálta eltüntetni a házukban tartott kábítószereket, valamint a kábítószer-terjesztéssel kapcsolatos tárgyakat, a helyszínre érkező nyomozók azonban ennek befejezésében megakadályozták őket.  

A Fővárosi Főügyészség az ügyben jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra. A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó fegyház-, illetve börtönbüntetés kiszabását, pénzbüntetést és vagyonelkobzást indítványoz a vádiratban, a bűnpártoló feleség esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására tett indítványt.

Rovatok