Index Vakbarát Hírportál

Nyolc ember került bajba kedden a Balatonon

2023. augusztus 16., szerda 13:53

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai kedden nyolc embert mentettek ki a tóból. A nyaralókat arra kérik, hogy figyeljenek jobban a viharjelzésekre.

A vízi rendőrök augusztus 15-én több strandolót is kimentettek a Balatonból. Többek között elsodródott gumimatracosokat, vízibicikliseket, SUP-osokat és egy veszteglő vitorlás utasait is kimentették a szorult helyzetből – közölte a police.hu.

A rendőrség a viharjelzési szabályok betartására hívta fel a figyelmet, hiszen ilyenkor pillanatok alatt kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Mint írták, az elsőfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzéskor a viharjelző percenként 90-szer villan fel, ilyenkor tilos fürdeni. A vitorlás hajók kivételével ilyenkor szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni – tették hozzá.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság azt tanácsolja:

A rendőrség felhívta a figyelmet arra is, hogy vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Rovatok