Index Vakbarát Hírportál

Több mint hetvenéves melegrekord dőlt meg Magyarországon

2023. augusztus 27., vasárnap 18:08

Az idei szezonrekord és a napi melegrekord is megdőlt, miután Dévaványán 39,5 Celsius-fokot mértek vasárnap – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előzetes adatok szerint vasárnap 17 órakor a Békés vármegyei Dévaványán 39,5 fokot regisztráltak. A második legmelegebbet, 39,1 fokot a Bács-Kiskun vármegyei Kiskunmajsán mérték, míg Derekegyházon (Csongrád-Csanád), Tiszaalpáron (Bács-Kiskun) és Kelebián (Bács-Kiskun) pontosan 39 fokot rögzítettek.

Az augusztus 27-ére vonatkozó eddigi rekord 39,3 Celsius-fok volt, ezt 1950-ben Csongrádon mérték. Az idei szezonrekord eddig 39,1 fok volt, amit július 17-én mértek Hódmezővásárhelyen – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint az Indexen megírtuk, a vasárnap – és a hétfő nagyobb része – még országszerte a fullasztó kánikula jegyében telik, viszont jövő hét elején fokozatosan mindenhová megérkezik a felfrissülés. A hidegfront nyugat felől jön majd, így utoljára a keleti országrész szabadulhat meg a forró időjárástól – előreláthatóan szerdán.

Rovatok