Index Vakbarát Hírportál

Lázár János: A MÁV vezetése ne okoskodjon, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket!

2023. augusztus 30., szerda 19:23

Lázár János építési és közlekedési miniszter elrendelte a felújítást az 1-es fővonalon, vagyis a Bécsbe tartó Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonalon. A MÁV azonban kritizálta a minisztert, amiért nem ad forrást a felújításra, de Lázár szerint megvan az ehhez kellő pénz a MÁV-nál.

Mint ahogy arról lapunk beszámolt, rendkívül rossz állapotban van a vasúti pálya a Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszán.

A MÁV erre való tekintettel kénytelen volt 100 kilométer per órás sebességkorlátozást bevezetni az érintett szakaszon – az intézkedés hatására akár 20 perccel is megnőhet a menetidő az egyik legfontosabb vasúti fővonalon.

A MÁV vezérigazgatója, Pafféri Zoltán pedig arra kérte Lázár Jánost, hogy szerezzen forrást a pénzügyminisztertől, különben elmarad az összes, jövőre tervezett felújítás, ami súlyos következményekkel járhat.

De most Lázár János a Szabad Európa kérdésére elmondta, hogy az 1-es fővonalon súlyos műszaki probléma állt elő, ami miatt a műszaki egyetem jelenleg is felülvizsgálatot tart.

Nem lehet olyan helyzet, hogy a sebességpresszió miatt veszélybe sodorjunk egyetlen utast is

– mondta Lázár.

A Szabad Európa kérdésére a miniszter elmondta, hogy „haváriahelyzet van, ahol az utasok biztonsága az első, a pénzügyi elszámolás másodlagos kérdés”.

Arra szeretném kérni a sajtón keresztül a MÁV vezetését, hogy ne okoskodjanak, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a helyreállítást

– fogalmazott a miniszter.

A MÁV korábban azt közölte, hogy csak abban az esetben képesek a felújítás finanszírozására, ha az összes többi, 2024–re tervezett felújításra kevesebb pénz jut. Lázár erre úgy reagált, szerinte a 800 milliárd forintos éves költségvetésből futja a felújításra.

Aki egy nyolcszázmilliárd forintos tömegközlekedési kasszában nem találja meg a 32 milliárd forintot most, amivel majd később elszámolunk, az tegye le a lantot

– jelentette ki.

Rovatok